Propunerea Ministerului Educației: Elevii claselor a VIII-a și a XII-a să meargă fizic la școală și în scenariul roșu

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că va propune ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care vor susține examenele naționale, să participe fizic la cursuri şi în cazul în care şcolile în care învață intră în scenariul roşu. În momentul de față, în localitățile încadrate în scenariul roșu, cursurile se desfășoară cu prezență fizică doar pentru preșcolari și elevii din învățământul primar. 

”Regulile de distanţare şi prudenţa trebuie respectate. În acelaşi timp, pentru acele şcoli care vor intra în scenariul roşu şi care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educaţiei le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a şi a XII-a să poată merge la şcoală, pentru că vor avea examene naţionale.

Examenele naţionale vor fi cu prezenţă fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiţi. Aţi văzut ce se întâmplă cu acele cazuri de evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă, deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Realitatea Plus.

Cele trei scenarii de funcționare a școlilor:

  • scenariul 1 (verde) – o rată de infectare, cumulată pe 14 zile, mai mică sau egală cu 1 la mie: vor fi deschise cu prezență fizică creșele, grădinițele, învățământul primar, gimnazial și liceal.
  • scenariul 2 (galben) – rată de infectare între 1 și 3 la mie/ mai mică sau egală cu 3 la mie: vor merge fizic antepreșcolarii în creșe, preșcolarii în grădiniță, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, în școală, precum și elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.
  • scenariul 3 (roșu) – rată de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie: vor merge antepreșcolarii în creșe, preșcolarii în grădiniță și elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, la școală.

Mărțișoare și flori oferite în școli, cu respectarea regulilor de distanțare

Ministrul Educației a vorbit, în aceeași emisiune, și despre oferirea de mărțișoare și flori în școli de 1 și 8 Martie. ”Putem să oferim mărțișoare, putem să oferim flori, dar trebuie să păstrăm regulile de distanțare normale, reguli de distanțare care să spunem că diminuează interacțiunile care ar putea să faciliteze transmiterea virusului.

Este îndemnul pe care l-am făcut în acel comunicat, în egală măsură cu precizarea că Ministerul Educației care, până una alta, are în subordine școlile din România nu s-a implicat și nu se va implica în interzicerea acestei tradiții, nici cu privire la mărțișoare, nici cu privire la flori. Însă, în același timp, facem apel pentru respectarea regulilor de distanțare”, a arătat Cîmpeanu.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.