Ministerul Educației spune că ”nu a transmis și nu va transmite către școli nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare”

0
Foto: pixabay.com

Ministerul Educației a transmis, miercuri, o poziție oficială referitoare la oferirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie, precizând că ”nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare”. Cu o zi în urmă, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, declara pentru Europa Liberă că elevii nu pot oferi flori și mărțișoare, invocând ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care interzice schimbul de obiecte personale. De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă ca elevii să nu meargă la școală de 1 martie cu mărțișoare sau flori.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, a precizat, miercuri, Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Ministerul Educației amintește că, în Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

”Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”, arată Ministerul Educației.

Precizările Ministerului Educației vin după ce, marți, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, explica pentru Europa Liberă că, în contextul Ordinului care interzice schimbul de obiecte personale, nu pot fi date derogări pentru mărțișoare și flori, iar anul acesta, elevii ar trebui să transmită felicitări și mărțișoare virtuale. 

Secretarul de stat a fost contrazis, miercuri, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus că o floare sau un mărţişor nu sunt obiecte personale, iar Ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens, nici măcar cu titlu de recomandare.

”Este adevărat, după cum foarte bine a precizat secretarul de stat, Sorin Ion, din Ministerul Educaţiei, aşa este. Ordinul de ministru comun, Educaţie – Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal. (…) Deocamdată, şcolile sunt în subordinea Ministerului Educaţiei. Iar Ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Şi nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3, citat de news.ro.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat, tot pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei.

”Este pandemie și avem alte reguli, am avut și un Crăciun în pandemie și sărbători de Paște în pandemie, pandemie este și de 1 Martie. Recomandăm prudență și responsabilitate pentru că încă suntem în pandemie. Orice obiect interschimbabil, așa cum scrie și în ordinul comun al ministerului Educației și al ministerului Sănătății, poate să constituie un vector de transmitere al infecției. Preferabil este să transmită mărțișoare virtuale sau să renunțe anul acesta la acest obicei. Nu recomandăm mărțișoarele de 1 Martie în școli”, a declarat Andreea Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.