Proful de mate: ”Să îi ajutăm pe elevi să găsească frumosul chiar dacă în jur e mocirlă. Să le arătăm că eșecul și greșeala sunt firești în drumul spre succes”

0
Foto: pixabay.com

Profesorul de matematică, Ovidiu Bădescu, le spune tot timpul elevilor săi că ”viața e frumoasă” și îi încurajează să descopere acest lucru în jurul lor. Am scris povestea cu ceva timp în urmă. Atunci aflam cât de importante sunt emoțiile chiar și la ora de matematică și cum se poate construi o relație frumoasă între profesor și elevi. Astăzi, proful de mate scrie despre o lume pe care și-o dorește, în care profesorii îi ajută pe elevi ”să descopere în jur oameni pozitivi și astfel vor deveni și ei pozitivi” și le arată că ”rolul (auto)evaluării e doar de a descoperi punctele unde pot adăuga plusvaloare pentru a deveni cea mai bună versiune a lor”.

Despre visuri și dorințe pentru o astfel de lume a școlii, profesorul de matematică a scris într-o postare pe Facebook, așezându-le într-un decalog:

”1) Visez la o lume în care noi, profesorii, să facilităm învățarea, să coordonăm elevii și, dacă e posibil, să îi inspirăm.

2) Să dăm criterii clare de evaluare, să lăsăm elevii să se autocorecteze și să intervenim doar dacă sunt prea stricți cu ei înșiși.

3) Să îi ajutăm să descopere că rolul (auto)evaluării e doar de a descoperi punctele unde pot adăuga plus-valoare pentru a deveni cea mai bună versiune a lor.

4) Să nu îi învățăm ceea ce credem noi că e bine, ci să ne lăsăm duși în povestea lor, descoperind împreună cum putem contribui la o lume mai bună.

5) Să îi ajutăm să găsească frumosul chiar dacă în jur e mocirlă, să îi învățăm să fie nuferii care cresc într-o baltă cu noroi.

6) Să îi provocăm să încerce, să le arătăm că eșecul și greșeala sunt firești în drumul spre succes.

7) Să le oferim încredere, iar dacă încrederea ne e înșelată, să căutăm motivul pentru care au procedat așa și să le-o reoferim.

8) Să îi ajutăm să descopere în jur oameni pozitivi și astfel vor deveni și ei pozitivi, să le arătăm că cele mai multe bătălii se câștigă atunci când nu intri în ele.

9) Să fim de acord cu ei că VIAȚA NU E CORECTĂ, dar că important nu e ceea ce le oferă viața lor, ci ceea ce oferă ei vieții celor din jur.

10) Să afirme în fiecare moment, așa cum o fac eu, că VIAȚA E FRUMOASĂ! Și că, oricâți nori sunt pe cer, dacă ne înălțăm deasupra lor, va fi în jurul nostru doar soare.”

Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița,  a lansat, anul trecut, un proiect adresat elevilor – Mate pentru toți –  în care aceștia pot fi ajutați de profesori sau de oameni pasionați de matematică.

”Mate pentru toți” a devenit unul dintre cluburile comunității For Life, care acum pregătește un alt proiect, ”Adoptă intelectual un copil”, destinat elevilor care vor să se pregătească suplimentar pentru activitatea de la clasă sau pentru examenele naționale. Deja 100 de profesori s-au oferit voluntari și 200 de elevi s-au înscris în proiect.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.