Ministrul Educației: Trebuie să clarificăm managementul de sistem. Analizăm și varianta unui director educațional al școlii, dublat de un manager

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că, în cazul în care nu vor fi organizate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de școli, în luna august se vor face alte ”5.400 de numiri la fel de aleator precum au fost făcute cele din ianuarie” și ”nicidecum într-o manieră care să privilegieze competența în detrimentul politicului”. Pe de altă parte, ministrul a arătat că este analizată și varianta în care școlile să fie conduse de un director educațional și un manager.

”Mie nu îmi este clar, în momentul de față, întru totul managementul de sistem, relația între minister, inspectorat, școală și autoritate locală. Am mers spre descentralizare într-o anumită măsură, ne-am oprit, acum înțeleg că se dorește o descentralizare bruscă – în opinia mea, ar fi o lovitură de grație dată unui sistem de educație aflat deja în suferință – eu cred că trebuie să clarificăm acest management de sistem”, a spus ministrul Educației, în cadrul unei dezbateri organizate de Curs de guvernare.

Sorin Cîmpeanu a amintit de conflictul dintre Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, Primăria sectorului 4 și ISMB, arătând că a fost nevoie de medierea ministerului, ce s-a finalizat cu semnarea unui protocol și a arătat că acesta este ”un exemplu de rea practică”.

”Asta e tot ce a reușit Ministerul Educației. O temporizare. Nu sunt deloc mulțumit cu acest rezultat, dar este un exemplu de rea practică în sprijinul afirmației mele cum că managementul de sistem nu este clar”, a precizat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari generali și a celor de directori de școli.

”Inspectoratele sunt convins că, la un moment dat, într-un termen de câțiva ani, poate 10, vor putea să nu își mai aibă rostul în condițiile în care școala românească va fi suficient de matură pentru a lua singură deciziile cele mai bune, după cum sunt la fel de convins că  inspectoratele școlare dacă ar fi desființate mâine ar fi o lovitură decisivă dată unui sistem de educație aflat în suferință. (…)

Pe 9 ianuarie au expirat 4.200 de mandate de directori și directori adjuncți, iar în luna august, dacă nu vom avea răspunsurile la aceste întrebări, se vor face 5.400 de numiri la fel de aleator precum au fost făcute cele din ianuarie, nicidecum într-o manieră care să privilegieze competența în detrimentul politicului. Se vor face la fel”, a atras atenția Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că ”poate fi o soluție și amânarea cu o perioadă mai lungă a numirii directorilor, dar neajunsul ar fi trecerea din nou printr-o etapă a numirilor pe criterii aleatorii”.

”Sunt în analiză și variante precum aceea care are drept model modul de organizare în spitale sau în primării, aceea de primar și city manager. (…) Nu știu dacă modul în care condiționăm înscrierea pentru posturi de directori, directori adjuncți prin apartenența la acel corp al experților, în care sunt 30 de mii de persoane… Eu, personal – nu vreau să se supere nimeni – dar nu cred că acel corp al experților a fost ceva aspirațional, ceva elitist. Cred că nu suntem pe calea cea bună.

Tocmai de aceea analizăm și această variantă a unui director educațional, dublat de un manager, care manager ar trebui să aibă și o colaborare cât se poate de bună cu autoritățile locale atâta vreme cât școala este sub această dublă tutelă, autoritate locală – Ministerul Educației. Modul prin care vom reuși să evidențiem, să verificăm competențele celor care se vor înscrie pentru ocuparea posturilor de directori de școală este extrem de important. Și relevanța și transparența acestor concursuri sunt în egală măsură importante”, a precizat ministrul Educației.

Întrebat dacă se pot prelungi mandatele directorilor în funcție, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

Din cei 4.200 de directori și directori adjuncți cărora le-au expirat mandatele în data de 9 ianuarie au fost menținuți peste 3.400 și au fost schimbați 796. Aș vrea să pot impune o astfel de soluție prin care să poată fi prelungite mandatele acestor directori de școli, însă legea educației naționale este foarte clară – numirea directorului de școală intră în competența inspectorului general, care o poate face cu consultarea consiliului de administrație, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar. (…) Deci nu am posibilitatea să impun inspectorilor generali să prelungească mandatele directorilor în funcție.”

Citește și: Cîmpeanu: În școala românească, se acordă manualului o importanță mai mare decât ar trebui. Important este cât de competenți sunt profesorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.