Sorin Cîmpeanu, despre propunerea ca elevii să nu poarte mască în cadrul orelor de sport: Urmează să discutăm în această săptămână

0
Foto: pixabay.com

Ministerul Educației a propus ca masca de protecţie să fie purtată de elevi până şi de la locul unde se desfăşoară orele de sport, dar în timpul orelor de educaţie fizică, masca să nu fie obligatorie, a declarat, duminică seară, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de news.ro.

Întrebat ce părere are despre purtarea măştii de protecţie în timpul orelor de sport, având în vedere că sunt voci care afirmă că aceasta ar trebui purtată, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în ţări precum Austria, Belgia sau Suedia, obligativitatea purtării măştii la orele de sport nu există.

„Nu sunt în măsură să mă pronunţ, însă ce aţi auzit dumneavoastră se pare că nu au auzit ţări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Suedia, în care nu există obligativitatea purtării măştii la orele de sport. Există o reglementare specială în Franţa, care spune că masca nu se poartă în cadrul orelor de sport, însă orele de educaţie fizică trebuie obligatoriu în exterior organizate. Şi mai există Luxemburgul unde, la fel ca în propunerea noastră, se poartă până la locul în care se desfăşoară ora de educaţie fizică şi de la locul în care se desfăşoară ora de educaţie fizică, dar nici în Luxemburg nu este obligatorie masca în timpul orelor de educaţie fizică. Singura regiune din Europa unde este obligatorie masca la orele de sport este regiunea Venetto din Italia şi şi acolo se discută”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Cîmpeanu a explicat că Ministerul Educaţiei a făcut o propunere pentru o excepţie de la obligaţia purtării măştii la orele de sport.
 
„Noi am făcut o propunere care să excepteze obligaţia, să se facă excepţie pentru purtarea măştii în cadrul orelor de educaţie fizică, dar se recomandă, de asemenea, evitarea sporturilor de echipă, se recomandă purtarea măştii până la şi de la locul unde se desfăşoară ora de sport”, a susţinut Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că o discuţie pe acest subiect va avea loc în zilele următoare.

„Urmează să discutăm propunerea în această săptămână, alături de alte propuneri cum ar fi prezenţa fizică indiferent de scenariu pentru învăţământul special, pentru că în acele clase sunt câte 3-4 elevi, aceea de excepţie de obligativitate a purtării măştii pentru învăţământul vocaţional unde sunt clase cu situaţii student – elev – profesor şi atât”, a mai declarat Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a arătat că, după prima săptămână de şcoală, situaţia nu este una îngrijorătoare din perspectivă epidemiologică şi că rata de infectare este mult inferioară celei generale.

„Prima discuţie a fost în 15 ianuarie, când a apărut discuţia cu începerea şcolilor cu prezenţă fizică. Apoi a fost discuţia din 2 februarie. La ambele discuţii, experţii în epidemiologie, pentru că ei sunt cei care ar trebui să se pronunţe, au considerat că riscul este gestionabil. Desigur, riscul nu poate fi eliminat complet. Pentru că, dacă ar putea fi eliminat complet, se cheamă că am fi încheiat pandemia. 290 de elevi infectaţi, cu precizarea că infectarea s-a făcut anterior începerii şcolii, deci factorul de prezenţă fizică în şcoală nu a fost o cauză pentru infectările de săptămâna trecută. Sigur, va fi, alături de alte cauze, un factor pentru ceea ce vom avea săptămâna care începe mâine”, a spus ministrul.

Ministrul Educaţiei a precizat că rata de infectare cu virusul SARS CoV-2 în rândul elevilor este una mică.

„Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a susţinut Cîmpeanu.

Citește și: Masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în timpul orelor de sport. Ce propune Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.