Masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în timpul orelor de sport. Ce propune Ministerul Educației

0

Ministerul Educației vrea ca elevii să nu mai poarte mască de protecție în timpul orelor de sport. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că obligativitatea purtării măștii la orele de educație fizică va face obiectul discuțiilor dintre Ministerul Educaţiei și Ministerul Sănătății, ministrul invocând o informare primită de la Bruxelles, conform căreia majoritatea statelor europene nu impun masca la orele de sport. ”Ministerul Educației susține această regulă, precum în Luxemburg – portul măștii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează ora de educație fizică, nu și în timpul orelor de educație fizică”, a declarat ministrul Educației. 

Sorin Cîmpeanu a precizat că a cerut o situație cu privire la practicile europene în ceea ce privește purtarea măștii de protecție în timpul orelor de sport, informarea fiind una ”oficială, cu date din surse deschise, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”.

”Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică. Belgia nu solicită. Bulgaria nu solicită. Estonia nu solicită. Finlanda nu solicită. Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare. Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită. Portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activitățile fizice, ora de educație fizică, la vestiare. Am găsit un singur exemplu în Europa, într-o regiune din Italia, în regiunea Veneto, în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică și acolo decizia este în curs de actualizare”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a arătat că Ministerul Educației va susține ”această regulă, spre exemplu, precum în Luxemburg – portul măștii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează ora de educație fizică, nu și în timpul orelor de educație fizică”.

”Vom avea și punctul de vedere medical, cred că cei cu specialitatea medicină sportivă sunt cei mai în măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă, eventual de modificare a ordinului comun ministrul Sănătății-ministrul Educației”, a completat ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, regula pentru desfășurarea orelor de sport ar urma să facă obiectul completărilor ordinului comun de ministru Sănătate-Educație pentru redeschiderea școlilor, care vor viza și alte situații, precum învățământul special.

”Va exista posibilitatea completării acestui ordin de ministru cu câteva situații care, în opinia mea, trebuie luate în calcul. Este vorba, în primul rând – cu titlu de exemplu, printre cele patru-cinci situații – de elevii din învățământul special care își desfășoară activitatea în clase de câte 4-5 elevi, deci nu cred că se pune problema distanțării fizice și care, în mod evident, având cerințe educaționale speciale, își vor justifica posibilitatea de ore cu prezență fizică, indiferent de scenariul – verde, galben sau roșu – în care se află localitatea în care funcționează respectiva școală specială”, a declarat ministrul.

Ministrul a mai precizat că, până acum, nu au existat în școli cazuri de elevi cu simptome, cu atât mai puțin cazuri confirmate care să genereze suspendarea activității cu prezență fizică în clasa respectivă.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.