Cazul Colegiului ”Șincai”. Ministrul Educației: Ordonanța președințială de evacuare nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar

0
Sursa foto: Captură Digi 24

Ministerul Educaţiei se va implica în ”medierea problemei” de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Capitală, iar ordonanţa preşedinţială de evacuare nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an şcolar, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, după ce mai mulți profesori ai colegiului au protestat, marți, în curtea școlii.

Mai mulţi profesori de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Capitală au protestat, marți, față de numirea unei noi echipe de directori de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București și față de intenția de relocare a școlii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a întâlnit cu șapte dintre profesorii colegiului, declarând la final că liceul se confruntă cu ”o serie de probleme specifice”, iar Ministerul Educației se va implica în rezolvarea acestora.

Se confruntă cu probleme de infrastructură și de resursă umană. (…) Necesită toată atenția noastră. Chiar dacă problema vizează relația între școală, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria sectorului 4, Ministerul Educației este dator să se implice în medierea acestei probleme. (…) Ministerul se va implica în medierea acestei probleme pentru rezolvarea optimă a soluției la problema de infrastructură, precum și la problema resursei umane.

În acest scop, voi merge și sunt convins că va onora invitația și primarul sectorului 4, la finalul acestei săptămâni, cel mai târziu, în Colegiul Național Gheorghe Șincai pentru a discuta ambele probleme. Și aceea a reabilitării, restaurării și consolidării clădirii și aceea a resurselor umane ”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Deși există o ordonanță prezidențială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. În al doilea rând, nu s-a luat o decizie cu privire la relocare. Toate aceste lucruri vor fi discutate și sunt convins că va putea fi găsită soluția acceptabilă pentru toate părțile implicate în așa fel încât  problemele din educație să le rezolvăm în interiorul sistemului de educație, de preferință, și nu în instanță. (…)

Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor cu care am interacționat astăzi și sunt convins că și de celelalte părți există disponibilitate de dialog. (…)

Există mai multe variante de relocare care vor fi analizate și vor fi stabilite de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister”, a mai declarat ministrul Educației.

În octombrie anul trecut, Primăria Sectorului 4 a solicitat sprijinul „de îndată” al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Prefecturii Municipiului Bucureşti în vederea consolidării şi reabilitării clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional „Gheoghe Şincai”, clădirea, monument istoric, fiind expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic 2.

Primăria Sectorului 4 preciza că a îndeplinit deja toate formalităţile legale, iar lucrările de consolidare, reabilitare şi punere în siguranţă a clădirii menţionate ar fi putut fi demarate la începutul lunii septembrie 2020, însă acest lucru nu a fost însă posibil întrucât Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ a refuzat în mod nejustificat eliberarea şi predarea amplasamentului.

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai, au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de Primăria Sectorului 4. Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

Ce spune ISMB

Cu privire la evacuarea Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, respectiv la emiterea acordului pentru eliberarea şi predarea amplasamentului, precum şi pentru relocarea activităţii educaţionale în vederea demarării în regim de urgenţă a lucrărilor ce se impun a fi efectuate cu privire la clădirea unităţii de învăţământ, vă comunicăm faptul că pe rolul Tribunalului Bucureşti se află dosarul nr. 26759/3/2020, reclamanţi fiind Direcţia de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Sector 4 şi Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti. Precizăm faptul că primul termen de judecată al dosarului va fi în data 15.03.2021”, a informat, marți, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, potrivit Agerpres.

Inspectoratul mai menţionează că portalul instanţelor judecătoreşti arată că există şi un dosar cu privire la ordonanţa preşedinţială care are ca obiect evacuarea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, cu primul termen in 16 februarie.

„În ceea ce priveşte ordonanţa preşedinţială ce are ca obiect evacuarea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, vă menţionăm faptul că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti are cunoştinţă de existenţa acestui dosar doar de pe portalul instanţelor judecătoreşti. Primul termen de judecată va fi în data de 16.02.2021”, arată sursa citată.

Inspectoratul Şcolar mai precizează că numirea directorilor unităţii de învăţământ în data de 8 februarie s-a făcut în „conformitate cu prevederile art. 2541 alin. (1), art. 258 alin. (7) si alin. (8) si art. 284 alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 83 alin. (1) din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2020-2021, aprobat prin OMEC nr. 5259/2019, cu modificările şi completările ulterioare”.

Citește și: Protest al profesorilor de la Șincai față de numirea noilor directori de către ISMB: ”Inspectoratul general ne-a evacuat înaintea primarului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.