Ministrul Sănătății: Părinții își vor da acordul pentru testarea copiilor, va exista un formular tip. Nu sunt necesare adeverinţe medicale pentru începerea şcolii

0
Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că este necesar ca părinţii să îşi exprime acordul informat cu privire la testarea anti-COVID a copiilor în unităţile de învăţământ şi a menţionat că va exista pe paginile de internet ale Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului, scrie Agerpres.

„Este necesar, de asemenea, din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, a afirmat Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare.

„Prin direcţiile de sănătate publică, mai departe către fiecare unitate de învăţământ”, a arătat ministrul.

În opinia sa, este importantă instruirea cu privire la procedura de testare anti-COVID a medicilor şcolari, de medicină de familie, asistenţi medicali, comunitari. „Vor exista teleconferinţe şi vor exista eforturi din partea direcţiilor de sănătate publică la fiecare nivel şi lucrul acesta o să se întâmple progresiv începând de astăzi”, a spus Voiculescu.

Potrivit acestuia, este esenţial circuitul de raportare. „Este necesară testarea, în aceeaşi măsură şi raportarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore către DSP. (…) Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome. Testarea se va face în cabinetele medicale sau într-un izolator. Atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică şi ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo şi de asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unităţii de învăţământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 testat pozitiv vor trebui să fie testaţi, de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există un consimţământ, se va lua legătura cu medicul de familie”, a mai explicat ministrul.

El a recomandat părinţilor să îşi exprime acordul cu privire la testarea copiilor cât mai curând. „Recomandarea noastră este ca acordul părinţilor să vină cât mai curând. Se poate luni. Este recomandarea noastră, tocmai pentru că atunci când un copil este simptomatic şi este suspect de infecţie cu SARS-COV-2, ceilalţi copii, respectiv cadrele didactice, să poată fi testaţi cât de repede posibil. Să poată fi testaţi de către medicul de medicină şcolară, respectiv medicul de familie. Este o măsură pentru siguranţa tuturor”, a arătat Voiculescu.

El a precizat că nu este necesară nicio adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.

„Am primit mai multe mesaje de la medici de familie cărora le sunt solicitate acum adeverinţe. Nu sunt necesare adeverinţe medicale de la medicul de familie pentru începerea şcolii”, a mai spus Voiculescu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.