Sorin Cîmpeanu: Cerința expresă a colegilor de la Ministerul Sănătății este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educație fizică

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, joi, în cadrul videoconferinței cu inspectorii școlari, referindu-se la orele de sport, că reprezentanţii Ministerului Sănătății vor ca elevii să poarte măşti şi în timpul acestor ore.

UPDATE Ministrul Educației a revenit în prima zi de școală din semestrul II cu noi precizări pe tema purtării măștii de protecție la orele de sport: Elevii vor purta mască la orele de sport. Ministrul Educației: ”Este o cerință a celor din domeniul sănătății”

”Cerința expresă a colegilor de la Ministerul Sănătății este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educație fizică”, a spus ministrul Educației.

Întrebat ce se întâmplă cu sălile de sport care acum sunt centre de vaccinare, Sorin Cîmpeanu a declarat că ”Ministerul Educației nu a eliberat niciun aviz conform pentru schimbarea temporară de destinație”.

”Am luat în calcul emiterea unui ordin de ministru care să schimbe aceste exigențe pentru obținerea avizului conform de schimbare de destinație, care sunt multe. (…) Am spus că, pentru a susține procesul de vaccinare, am putea să luăm în considerare schimbarea regulilor cu titlu de excepție pe perioada stării de alertă și cu destinație exclusiv organizare centre de vaccinare, însă cu avizul DSP, pentru că acele centre de vaccinare trebuie să asigure separarea fluxurilor în momentul în care școala va începe. Nu este deloc tolerabil să se intersecteze fluxurile de elevi cu fluxurile de persoane care vin pentru vaccinare. Este motivul pentru care Ministerul Educației nu a dat niciun aviz conform.

Dacă aceste situații există pe răspunderea altora și nu a Ministerului Educației, a autorităților locale, și nu se va da un aviz expres că elevii nu sunt puși în pericol, în acele săli de sport nu se vor face ore de sport. Pierderea va fi la nivelul orelor de educație fizică, dacă nu se identifică alte variante”, a precizat ministrul.

Ce prevede proiectul de ordin în ceea ce privește organizarea activităților sportive:

  • Se pot desfăşura doar jocurile sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber, daca conditiile meteo permit;
  • Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente.
  • Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
  • La începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igiena a mâinilor prin utilizarea unor dezinfectanti pe bază de alcool;
  • Se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;
  • Activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.

Testarea elevilor

În ceea ce privește testarea elevilor în școli, Sorin Cîmpeanu a arătat că acordul părintelui privind testarea COVID a elevului în cabinetul medical şcolar ar putea fi dat şi în format electronic.

„Deci cei care spun că se simt rău, aceştia vor putea fi testaţi într-o primă fază cu teste rapide în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP, aşa cum este normal. (…) Se ia legătura cu părintele şi se solicită acordul acestuia. Ordinul precizează situaţia în care elevul este simptomatic, iar părintele elevului şi-a exprimat acordul informat în scris. Am identificat şi această posibilitate de a se exprima în scris în modalitatea electronică, aşa cum se transmit multe date, multe acorduri. Va putea fi testat în cabinetul şcolar dacă există cabinet şcolar, teste antigen există”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că în unităţile de învăţământ în care există cabinete şcolare şi personal medical vor fi şi teste antigen. „Dacă nu sunt cabinete medicale şi nu este nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Vezi AICI draftul ordinului comun privind măsurile pentru redeschiderea școlilor

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.