Consiliul Naţional al Elevilor cere ca prima săptămână de şcoală din semestrul II să se desfăşoare în format exclusiv online

0

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră că școlile nu au timpul necesar pentru a pregăti începerea cursurilor cu prezență fizică pe data de 8 februarie, în condițiile în care ordinul de ministru comun privind măsurile de siguranţă din şcoli nici măcar nu a apărut, și cere ca prima săptămână de şcoală din al doilea semestru să se desfăşoare în format exclusiv online.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, marți, că majoritatea şcolilor din ţară se vor redeschide începând de luni, 8 februarie, în baza a 3 scenarii: verde (rata de infectare: sub 1 la mia de locuitori – toţi elevii merg la şcoală), galben (rata de infectare: 1 – 3 la mia de locuitori – merg la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar, elevii din anii terminali) roşu (rata de infectare: 3 – 6 la mia de locuitori – merg la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar, iar predarea online continuă pentru elevii de gimnaziu şi liceu).

În aceste condiții, reprezentanții elevilor atrag atenția că școlile au la dispoziţie două zile să se pregătească pentru redeschidere.

”Consiliul Naţional al Elevilor salută măsura descentralizării deciziei privind redeschiderea şcolilor, însă trage un semnal de alarmă cu privire la normele în baza cărora se vor lua aceste decizii. Până la acest moment nu a fost publicat ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii privind măsurile de siguranţă din şcoli.

Acest aspect se traduce în faptul că şcolile vor avea, în cel mai bun caz, doar 3 zile la dispoziţie pentru a se pregăti de începerea cursurilor în format fizic, după 3 luni de şcoală online.

Considerăm că 3 zile reprezintă o perioadă nepermis de scurtă, care nu le oferă şcolilor timpul necesar pentru a derula toate pregătirile, atât din punct de vedere birocratic (ajustarea orarului, în funcţie de elevii şi cadrele didactice care vor participa la cursuri de acasă, aprobarea hotărârilor CJSU/CMBSU de funcţionare a şcolilor, după caz etc.), cât şi din punct de vedere sanitar (igienizarea şcolilor şi dotarea acestora cu materiale sanitare)”, se arată într-un comunicat al CNE.

Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ”ca prima săptămână de şcoală din al doilea semestru să se desfăşoare în format exclusiv online, pentru a la oferi unităţilor de învăţământ timpul necesar pregătirilor, urmând ca din a doua săptămână să se aplice scenariile prezentare de către Preşedintele României”. Mai mult, CNE le cere miniștrilor Educaţiei şi Sănătăţii publicarea, de urgență, a ordinului comun privind redeschiderea şcolilor.

„Am purtat mai multe discuţii cu directori din întreaga ţară, care ne-au transmis că nu vor să acţioneze până când nu primesc indicaţii clare din partea autorităţilor. A deschide şcolile fără toate pregătirile necesare înseamnă să pui în pericol milioane de elevi. Facem apel la autorităţi să ia decizia raţională şi responsabilă, de a organiza prima săptămâna de şcoală din al doilea semestru în regim online, pentru a le permite şcolilor să se pregătească pentru cea de-a doua săptămână”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Scenariile în care se vor deschide școlile pe 8 februarie:

  • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală; grădinițele sunt deschise.
  • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
  • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
  • Când rata de infectare este mai mare de 6: toate școlile și grădinițele sunt închise, se învață în sistem on-line.

Elevii și profesorii care vor putea face în continuare școala online:

    1. elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
    2. elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
    3. elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
    4. profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
    5. profesorii prezintă simptome specifice.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.