Cele trei scenarii privind redeschiderea școlilor, aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – document

0

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, miercuri, cele trei scenarii privind redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie, a anunțat premierul Florin Cîţu.

”Astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care au fost aprobate cele 3 scenarii pe care le-am tot prezentat în spaţiul public. (…) Ele vor fi puse în practică printr-un ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că hotărârea CNSU definește cele trei scenarii privind redeschiderea școlilor:

  • scenariul 1 (verde) – o rată de infectare, cumulată pe 14 zile, mai mică sau egală cu 1 la mie: vor fi deschise cu prezență fizică creșele, grădinițele, învățământul primar, gimnazial și liceal.
  • scenariul 2 (galben) – rată de infectare între 1 și 3 la mie/ mai mică sau egală cu 3 la mie: vor merge fizic antepreșcolarii în creșe, preșcolarii în grădiniță, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, în școală, precum și elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.
  • scenariul 3 (roșu) – rată de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie: vor merge antepreșcolarii în creșe, preșcolarii în grădiniță și elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, la școală.

Sursa foto: gov.ro

Potrivit ministrului Educației, hotărârea mai prevede că ”se recomandă participarea cu prezență fizică a elevilor cuprinși în învățământul tehnologic, profesional, profesional dual și postliceal pentru activitatea de stagiu practic”.

”Stagiile practice se pot derula cu prezență fizică, toate acestea cu respectarea condițiilor impuse de organizatorii de practică și cu respectarea condițiilor impuse de ordinul ministrului Educației și Sănătății. S-a luat în considerare faptul că, pentru această categorie de elevi, stagiile practice nu pot fi derulate eficient în online, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai arătat că, pentru unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Apărării Naționale și MAI, deciziile se vor lua de către conducerile acestor ministere.

Sorin Cîmpeanu a precizat că ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației privind măsurile de siguranță în școli va fi finalizat în cursul acestei seri.

Școlile se vor redeschide începând de luni, 8 februarie, conform celor scenarii, anunțate marți de președintele Klaus Iohannis. Astfel, în localitățile aflate în scenariul verde, unde rata de infectare este sub 1 la mia de locuitori, toţi elevii merg la şcoală, în localitățile încadrate în scenariul galben (rata de infectare: între 1 – 3 la mia de locuitori) merg la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar și elevii din anii terminali, iar în localitățile aflate în scenariul roşu (rata de infectare: între 3 – 6 la mia de locuitori) merg la grădiniță/școală doar preşcolarii și elevii din ciclul primar.

Scenariile în care se vor deschide școlile pe 8 februarie:

  • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală; grădinițele sunt deschise.
  • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la grădiniță/școală, celelalte clase învață în on-line.
  • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
  • Când rata de infectare este mai mare de 6: toate școlile și grădinițele sunt închise, se învață în sistem on-line.

Elevii și profesorii care vor putea face în continuare școala online:

    1. elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
    2. elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
    3. elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
    4. profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
    5. profesorii prezintă simptome specifice.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.