Ședință la Cotroceni pe tema redeschiderii şcolilor din data de 8 februarie. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis UPDATE

0

Decizia finală privind revenirea elevilor în şcoli, începând cu semestrul al doilea, a fost luată marți la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 15.00 o ședință  la care au participat premierul Florin Cîțu, miniştrii Educaţiei şi Sănătății, secretarul de stat Raed Arafat și dr. Adriana Pistol (INSP). ”În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală”, a anunțat șeful statului.

UPDATE Școlile se vor deschide pe data de 8 februarie, conform celor trei scenarii – verde, galben și roșu. Mesajul președintelui Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii de la Cotroceni: ”Pregătiți copiii pentru școală!” Detalii AICI.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă, după întâlnirea pe tema redeschiderii școlilor.

UPDATE Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, la Știrile Pro TV, în ziua în care autoritățile decid deschiderea școlilor, că din datele furnizate de Ministerul Sănătății, nu există ”piedici” identificate pentru deschiderea școlilor în România din 8 februarie. ”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, aceste date analizate de către cei din Sănătate n-ar pune o piedică deciziei de deschidere a școlilor în format fizic pe 8 februarie, cu maximum de prudență necesară”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că va exista o procedură specială care va trebui respectată în fiecare școală, procedură ce va fi reglementată printr-un ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății. Ministrul a reamintit că scenariul hibrid a fost eliminat dintre ”alternativele sistemice”, însă acesta va fi păstrat în cazul elevilor și profesorilor care au contraindicații medicale pentru prezența fizică la școală.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că portul măștii va fi o condiție esențială în școli, iar copiii care nu vor avea măști de protecție sanitară le vor primi gratuit la intrarea în școală.

Întrebat care va fi semnalul de alarmă care va trimite elevii din România înapoi în online, ministrul Educației a răspuns: ”Evaluările vor fi făcute cu o cadență săptămânală, de încadrare într-un anumit scenariu: verde, galben sau roșu. Înțeleg de la colegii din sănătate că pentru a certifica acest trend în creștere sau în scădere e nevoie de o perioadă tampon de 72 de ore, pentru ca eventuale valori la limită sau peste limită, limita de 1 sau de 3 la mie, să poată fi certificate, să nu fie simple accidente. Acest lucru va trebui să fie cât mai vizibil.”

UPDATE Ședința la Cotroceni pe tema redeschiderii școlilor va începe la ora 15.00. Potrivit Administrației Prezidențiale, la ședință vor fi prezenți premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţa încă de la jumătatea lunii ianuarie, că, la data de 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide, dacă situația epidemiologică se menține una favorabilă, însă o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Șefului statului preciza că revenirea elevilor în bănci se va face conform scenariilor în care se află fiecare localitate: verde – toate școlile și grădinițele sunt deschise; galben – se întorc în clase preșcolarii, elevii din clasele primare și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, toate celelalte clase învață online; roșu – merg la școală doar elevii din clasele primare și copiii de grădiniță, restul rămân în online.

Scenariile pentru semestrul II:

        • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală; grădinițele sunt deschise.
        • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
        • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
        • Când rata de infectare este mai mare de 6: toate școlile și grădinițele sunt închise, se învață în sistem on-line.

Luni, premierul Florin Cîţu declara luni că împreună cu preşedintele Klaus Iohannis va fi luată decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie.

„Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. (…) Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, spunea premierul Cîţu.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că ”interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează” și că el îşi doreşte ca şcoala să se reia fizic la începutul semestrului al doilea.

”Deschiderea școlilor cu prezență fizică rămâne un interes major al Ministerului Educației. Va fi analizată atât evoluția epidemiologică, cât și situația din perspectiva riscului la incendiu”, preciza ministrul Educației.

Acesta mai arăta că, în cazul unei decizii favorabile deschiderii școlilor, CNSU va emite o hotărâre, ce va fi urmată de un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației privind regulile ce trebuie respectate în școli.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că, odată cu redeschiderea școlilor, se va păstra învăţământul hibrid doar acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă. Potrivit ministrului, sunt cinci categorii de elevi și profesori care vor face școală online: elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, elevii cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale certificate, elevii care prezintă simptome de COVID, profesorii care au vulnerabilități medicale și profesorii care prezintă simptome.

Ministerul Educaţiei informa, luni seară, că numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinaţi până la data de 1 februarie) este de 193.573 de persoane. Până acum, s-au vaccinat cu prima doză 27.033 de angajaţi din sistemul de educaţie.

Conform datelor comunicate luni de Grupul de Comunicare Strategică, singurul județ rămas în zona roșie este Timiș, cu o incidenţă de 3,18 cazuri la mia de locuitori. Municipiul Bucureşti se află în zona galbenă, înregistrând o rată de infectare de 2,02 cazuri la mia de locuitori.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.