Sorin Cîmpeanu, înainte de decizia de marți: Interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, cu o zi înainte de luarea unei decizii privind deschiderea școlilor în format fizic începând cu data de 8 februarie, că ”interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Sorin Cîmpeanu a arătat, într-o conferință de presă, că în Europa, ”printre cele 27 de state, doar 3 state – Germania, Danemarca și Portugalia – nu au deschise cel puțin grădinițele sau învățământul primar sau nu au decizia de a le deschide în următoarele zile”.

”În acest context, ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine, decizie care va trebui să fie confirmată de către CNSU și va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației.

Concentrarea atenției se va face atât pe protecție împotriva COVID, cât și pe protecție împotriva riscului, pericolului de incendiu. În acest sens, avem în vedere organizarea unei videoconferințe online în ipoteza în care decizia va fi aceea de deschidere a școlilor cu prezență fizică, la care presa va fi invitată, pe parcursul zilei de miercuri sau cel mai târziu joi. Repet, în această ipoteză de deschidere a școlilor”, a spus ministrul Educației.

În ceea ce privește testarea elevilor în școli, Sorin Cîmpeanu a arătat că este ”un proiect ce ține de Ministerul Sănătății”, pe care Ministerul Educației îl susține ”cu toată forța, dar forța noastră este scăzută deoarece sunt doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistenți medicali”, care în momentul de față își desfășoară activitatea la DSP.

”Analiza pe care o vom face în cursul zilei de mâine va pune laolaltă realitățile din educație și cele din domeniul sanitar. Factorul care condiționează decizia este evoluția epidemiologică, atât din perspectivă cantitativă a ratei de infectare, cât și din perspectivă calitativă, aceea a prezenței unei noi tulpini”, a precizat ministrul.

În aceeași conferință, Sorin Cîmpeanu a reluat informațiile potrivit cărora 15% dintre clădirile şcolare nu au autorizaţie de securitate la incendiu şi nici nu au făcut demersurile necesare pentru obţinerea lui, iar alte aproape 20% au procedurile în curs.

Situaţia pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, clădiri în care funcţionează cămine-cantină şi clădiri în care funcţionează săli de sport este următoarea: puţin peste 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obţinere a acestor autorizaţii, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizaţie, iar 15% sunt clădiri şcolare care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi care nu au autorizaţie şi nici măcar nu sunt în curs de obţinere. (…) Lipsa avizelor sau lipsa autorizaţiilor nu împiedică şcolile să se concentreze pe acţiunile de prevenţie pentru securitatea la incendiu, lucru pe care o să îl aducem în atenţia inspectoratelor şcolare şi autorităţilor locale cum maximă apăsare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai arătat că autorizaţiile de securitate la incendiu sunt „responsabilitatea clară a autorităţilor locale”: „Aceste lucruri fac obiectul unei legislaţii care, din păcate, nu a fost clarificată. Au fost depuse încă de acum câţiva ani proiecte de clarificare a legislaţiei, care, din păcate, trenează. (…) În şcoli însă nu sunt echipamente care să supra-încarce reţelele electrice, este un element important. În şcoli, nivelul de încărcare în raport cu capacitatea normată va fi mult mai scăzut, pe de o parte, din cauza lipsei în şcoală a unor clase și din cauza celor cinci situații care împiedică elevii sau cadrele didactice să revină în școală, chiar și în scenariile care fac posibilă deschiderea fizică. (…)

Am spus că deschiderea școlilor cu prezență fizică rămâne un interes major al Ministerului Educației. Am spus că va fi analizată atât evoluția epidemiologică, cât și situația din perspectiva riscului la incendiu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.