Se vor redeschide școlile pe 8 februarie? Decizia, așteptată marți. Sorin Cîmpeanu: „Deja avem 190.000 de copii care n-au învățat să scrie”

0

Marți, 2 februarie, este așteptată o decizie finală privind redeschiderea școlilor, conform celor trei scenarii anunțate, ce ar urma să fie aplicate în funcție de  rata de infectare din fiecare localitate. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, mâine se va face o analiză a evoluției epidemiologice, iar Comitetul Național pentru Situații de Urgență va emite o hotărâre. ”Eu, ministrul Educației, spun că iau în calcul scenariile pe care le-am anunțat. Dacă cei care au competențe în epidemiologie vin cu astfel de date, evident că va trebui să ținem seama de ele”, a declarat ministrul, duminică seara, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a arătat că, pe data de 8 februarie, se împlinesc trei luni de când s-a trecut la școala online. ”Deja avem 190.000 de copii care n-au învățat să scrie. (…) Decizia de deschidere sau de închidere a școlilor nu va fi luată și nu a fost luată de Ministerul Educației. Decizia se ia dând prioritate stării de sănătate, competențele sunt ale Ministerului Sănătății”, a spus ministrul Educației. Acesta a precizat că își dorește ”revenirea la normalitate” și a dat exemplul altor state europene unde școlile vor fi deschise.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a explicat că, în cazul reluării cursurilor față în față, școala va continua în sistem online în patru situații: elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică și vor face în continuare online; elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate, iar pentru aceștia învățământul va fi în continuare online; elevii prezintă simptome și recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă; profesorii care prezintă vulnerabilități sau simptome vor sta acasă și vor face predare-învățare online.

În acest context, ministrul a arătat că ”scenariul hibrid este eliminat din opțiunile sistemice”, dar ”nu poate fi eliminat pentru acești copii care trebuie să stea acasă și trebuie să aibă acces la învățătură”.

În ceea ce privește profesorii care vor preda online, ministrul a reluat ideea modificării orarului astfel încât orele acestora să fie grupate într-o singură zi: ”Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar prin care orele acelui profesor să fie grupate într-o singură zi, în așa fel încât elevii să poată învăța online, de acasă, într-o zi pe săptămână, la disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindicații pentru prezență fizică. (…) Dacă vor fi mai mulți profesori, ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci.”

Ministrul Educației a precizat că inclusiv învățătorii vor avea dreptul să solicite să stea acasă dacă au contraindicații, explicând că certificarea în cazul angajaților din sistemul de educație se face de către un medic de medicina muncii. În această situație, ”dacă nu se va găsi posibilitatea înlocuirii cadrului didactic, ceea ce este foarte greu, având în vedere resursa umană din sistemul de educație”, toată clasa va rămâne acasă să facă orele online.

Legat de vaccinarea profesorilor, Sorin Cîmpeanu a declarat că 113.000 de angajați din sistemul de învăţământ sunt programaţi în platforma de vaccinare pentru a fi imunizaţi, iar 20.000 de persoane din sistem s-au vaccinat deja. Ministrul a arătat că toate inspectoratele școlare au cerut şcolilor să facă programările profesorilor şi personalului didactic auxiliar în platforma de vaccinare, cu excepţia a două inspectorate – Caraş-Severin şi Galaţi, care au motivat că informaticienii acestor instituţii au fost în izolare, fiind confirmați pozitiv la COVID-19.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.