Ministrul Educației: 15% dintre clădirile unităților școlare nu au autorizație de securitate la incendiu, 20% sunt în curs de obținere

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seară, că 15% dintre cele peste 26.000 de clădiri în care funcţionează școli, cămine, cantine şi săli de sport nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Potrivit ministrului, 20% dintre clădiri sunt în curs de obținere a autorizației, 15% au această autorizație, iar 50% nu ar avea nevoie, conform legii. ”Împreună cu autoritățile locale, trebuie să insistăm pentru urgentarea acestor măsuri. Cu toții suntem vinovați și nu numai în ultimele 9 luni. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”, a spus ministrul la Digi 24. 

”Școlile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate, funcţionează în 26.471 de clădiri, în total, clădiri în care se derulează proces de învățământ, cămine, cantine și săli de sport. Dintre acestea, 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii care prevede exigențele pentru obținerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că sunt clădiri cu o anumită vechime, cu o anumită specificitate. (…) Pentru că sunt în curs de modificare o serie de reglementări. Spre exemplu, o clădire care are autorizaţie de securitate la incendiu și care se extinde – știți problema toaletelor – cu un grup sanitar, în momentul de față ar trebui să obțină din nou autorizaţie de securitate la incendiu. Deci e nevoie de o clarificare legislativă.

Sunt 15% care au, 20% aproape care sunt în curs și sunt 15% care, conform legii, au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește cele 35% dintre clădiri care nu au autorizaţie de securitate la incendiu și ar trebui să o aibă, ministrul Educației a arătat că acest lucru ”nu este normal” și că ”trebuie făcute lucruri”.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, clădirile şcolare sunt în administrarea autorităţilor locale şi acestea sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu. ”Aceasta nu exonerează Ministerul Educației de răspundere. (…) Împreună cu autoritățile locale, trebuie să insistăm pentru urgentarea acestor măsuri. (…) Cu toții suntem vinovați și nu numai în ultimele 9 luni, cu toții cei care activăm în sistemul educației și în domeniul autorității locale, și în Legislativ, și în Executiv. (…) De o lună de la preluarea de mandat, asta încerc să fac și asta fac. (…) De o lună de la preluarea mandatului, caut să accelerez orice proces, inclusiv acest proces”, a mai spus ministrul.

Întrebat de mai multe ori dacă se vor deschide școlile chiar și fără autorizația de securitate la incendiu, Sorin Cîmpeanu a arătat că ”nu este o decizie care ține de o persoană”: ”Este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele, cu plusuri și minusuri. Vă pot spune că acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.