Cîmpeanu: Nu se vor împărți elevii pe grupe, s-a renunțat la învățământul hibrid. Din perspectiva educației, scenariul hibrid nu este deloc bun

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seara, că apariţia noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 ”îndeamnă şi mai mult la prudenţă”,  însă a arătat că ”există în continuare un interes major pentru începerea şcolilor în format fizic în data de 8 februarie”. Ministrul a reiterat că sistemul hibrid nu va mai fi aplicat în semestrul II întrucât s-a dovedit ineficient, iar un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, ce va fi emis cel mai târziu pe data de 3 februarie, va stabili regulile ce trebuie respectate în școli.

„Am văzut chiar şi astăzi apariţia unei noi tulpini, lucru care ne îndeamnă încă şi mai mult la prudenţă, prudenţă pe care am luat-o în calcul pentru discuţia din 2 februarie în care noi vom merge cu realităţile din educaţie, cei din sănătate, fie că vorbim de DSP, de Ministerul Sănătăţii, de INSP, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, vor veni cu realităţile din domeniul sanitar. Se vor pune la un loc şi se va lua decizia corectă şi responsabilă, zic eu, ştiut fiind că limita între dreptul fundamental la educaţie şi dreptul fundamental la sănătate este o fâşie foarte îngustă şi e greu de apreciat. (…)

După această discuție, va fi o ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și o hotărâre în acest sens, iar după asta, cu celeritate maximă, este treaba ministrului Educației și a ministrului Sănătății să emită un ordin comun prin care, încă de pe 2 februarie, de preferință, dacă nu cel mai târziu pe 3 februarie, cu cinci zile înainte de data programată pentru începerea școlilor, fiecare școală, fiecare elev, fiecare profesor să știe ce condiții trebuie să fie respectate odată ce începem, așa cum am spus că ne dorim. Există în continuare un interes major pentru începerea şcolilor în format fizic în data de 8 februarie. (…) Din poziţia mea, nu pot susţine altceva decât deschiderea prioritară a şcolilor”, a declarat ministrul Educaţiei, duminică seară, la Antena 3.

La întrebarea adresată de un profesor dacă se vor mai împărți clasele în două grupe, având în vedere numărul mare de elevi din unele clase, Sorin Cîmpeanu a arătat că acest lucru nu se va mai întâmpla și că s-a renunțat la sistemul hibrid.

”Nu se vor împărți elevii pe grupe pentru că împărțirea pe grupe echivalează cu sistemul hibrid, echivalează cu a preda în același timp același profesor și online și fizic și cred că este de bun simț să acceptăm că, încercând să faci două lucruri, riscul de a nu-ți ieși niciunul dintre ele este foarte mare. S-a renunțat la învățământul hibrid”, a precizat ministrul Educației.

Întrebat de asemenea de un alt telespectator cum se va realiza distanțarea fizică în clase cu 34-35 de elevi și dacă nu era mai bine să se păstreze împărțirea clasei în două, ministrul a răspuns:

Din perspectiva educației, scenariul hibrid cu predarea simultană online și fizic nu este deloc bun. Din perspectivă sanitară, vor trebui respectate regulile care vor face obiectul ordinului de ministru comun – ministrul educației/ministrul sănătății, care va trebui să apară în data de 3 februarie cel mai târziu, care va trebui să precizeze foarte clar care sunt acele reguli de distanțare, știut fiind că, în raport cu ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, nu se va renunța la prea multe dintre exigențele de distanțare. Vor fi păstrate mai toate. Va trebui să găsim însă soluția fizic posibilă.

Aici avem exemplele altor state. (…) În Franța, clasele au aceeași suprafață, regulile se respectă, învățământul a fost cu prezență fizică mai toată perioada, iar numărul de elevi în clasă abia acum, săptămâna trecută, guvernul francez a luat o decizie de micșorare a numărului de elevi în clasă – noi l-am redus de la 28 la 24, ei l-au redus în zonele în care au nevoie la 20. Sunt exemple de state care au găsit o soluție de protecție sanitară chiar și cu întregul efectiv în clasă.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.