Sorin Cîmpeanu: Sperăm ca anul viitor să putem implementa reducerea numărului de elevi în clasă și la clasa pregătitoare și la clasa a V-a

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, joi seara, la Digi24, că decizia de reducere a numărului de elevi în clasele de liceu se va aplica din toamnă, la formarea claselor a IX-a. Ministrul a precizat că, în urma deciziei, vor fi înființate 1.000 de clase în plus și a arătat că spațiile din licee vor fi suficiente. 

Sorin Cîmpeanu a explicat că, pentru filiera tehnologică, învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, dar și pentru filiera vocațională, reducerea va fi de la 28 de elevi în clasă la 24 de elevi. ”Se va aplica uniform la nivel național și înseamnă o reducere de 15% a numărului de elevi în clasă. Pentru filiera teoretică, pentru început, reducerea a fost de la 28 la 26 de elevi. La nivel național se vor constitui cu o mie de clase mai mult, doar la clasa a IX-a”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a admis că va fi nevoie de profesori mai mulți, ”mai cu seamă de profesori calificați”. Întrebat dacă există spații în licee pentru încă 1.000 de clase, ministrul a răspuns:

Este spațiu deoarece această promoție care va începe clasa a IX-a în toamnă este o promoție mai mică pentru că sunt acei elevi care au fost splitați în clasa pregătitoare și clasa I. Chiar dacă din perspectivă bugetară nu e deloc cel mai fericit moment, din perspectiva realităților din educație, am considerat că dacă ratăm acest moment de micșorare a numărului de elevi în clase, e greu să vină un moment mai propice, tocmai din această perspectivă, a infrastructurii necesare și a nevoii de resurse umane.”

Întrebat de asemenea de ce se face reducerea numărului de elevi doar la liceu, Sorin Cîmpeanu a arătat că acest lucru trebuie făcut la început de ciclu și se are în vedere și clasa pregătitoare și clasa a V-a: ”Sigur că ne-am gândit și la clasa pregătitoare și la clasa a V-a, sperăm ca anul viitor să putem implementa și la acest nivel reducerea numărului de elevi în clasă.”

Citește și: Ministrul Educaţiei a decis micșorarea numărului de elevi în clase la liceu. La filiera teoretică, vor fi 26 de elevi în clasă. Măsura se aplică de anul viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.