Discuții la Cotroceni pe tema redeschiderii școlilor în semestrul II. Cîmpeanu: Vom vedea care sunt concluziile. Nu excludem niciun scenariu

0

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul și cu membri ai Guvernului, în care se va discuta o posibilă redeschidere a şcolilor în semestrul al II-lea, care începe pe data de 8 februarie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi 24, că, în cadrul reuniunii, vor fi puse ”laolaltă realitățile din educație și realitățile din sănătate” și ”vom vedea care sunt concluziile”. ”Din punctul de vedere al Ministerului Educației, lucrurile sunt foarte clare: ne dorim deschiderea școlilor”, a precizat ministrul.

UPDATE Deciziile luate la Cotroceni – Iohannis: Din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniunea de la Cotroceni, care va avea loc la ora 16,00, vor participa premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Înainte de discuțiile de la Cotroceni, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educației susține deschiderea școlilor din data de 8 februarie și a arătat că nu este exclus niciun scenariu.

”Astăzi vom pune laolaltă realitățile din educație și realitățile din sănătate. Decizia extrem de importantă a deschiderii școlilor în semestrul II după un anumit scenariu și am spus că nu excludem niciunul dintre scenarii – nici deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, nici deschiderea prioritară în școli primare și grădinițe, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, nici orice alt scenariu sau o combinație între acestea – este o decizie responsabilă, pe fâşia foarte îngustă între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. 

Aceste lucruri se vor discuta împreună și vom vedea care sunt concluziile. Noi, e clar, venim cu realitățile din educație la această discuție. Din punctul de vedere al Ministerului Educației, lucrurile sunt foarte clare: ne dorim deschiderea școlilor. Ne dorim deschiderea școlilor nu numai pentru intrarea în normalitate, ci și pentru a putea recupera din pierderile generate de predarea online. Nu poți să recuperezi pierderile generate de online tot în online, deci ai nevoie de școli deschise, ai nevoie de implicarea fiecărui cadru didactic în acțiuni remediale.

Noi am identificat resursele de finanţare, avem nevoie de implicarea fiecărui cadru didactic şi de o bună înţelegere între cadre didactice, elevi şi părinţi. Nu dorim şi nu vrem să ne depăşim limitele de compentenţă ale educaţiei. Vor veni colegii responsabili din Ministerul Sănătăţii, cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cei responsabili de campania de vaccinare”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Întrebat dacă Ministerul Educației este pregătit pentru deschiderea școlilor pe data de 8 februarie, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Din punctul de vedere al sistemului de educație, cu siguranță da. Vom folosi toată această perioadă pentru a verifica în ce măsură sunt pregătite școlile din România din toate perspectivele pentru că, să nu uităm, chiar dacă se va reuși ceea ce ne dorim cu toții, vor trebui respectate măsurile de distanțare fizică și protecția asigurată elevilor și cadrelor didactice.”

”Venim cu realitățile din educație și nu excludem niciunul dintre scenarii. Care scenariu va rezulta în urma discuțiilor, vom vedea”, a mai spus Cîmpeanu referitor la discuțiile de la Cotroceni.

”Anul școlar se va încheia, examenele naționale vor fi susținute”

În ceea ce privește pierderile din educație, Sorin Cîmpeanu a arătat că, la modul general, acestea ”au fost înregistrate de către toți cei care au făcut școală online pentru că predarea online generează pierderi inevitabile structurale”.

”Peste aceste pierderi structurale s-au adăugat pierderi de natură circumstanțială. Motivele pentru care cei 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare sunt: lipsă echipamente IT, lipsă acces internet sau lipsă profesori pregătiți pentru predarea online sau lipsă disponibilitate profesori pentru predarea online ”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce riscă profesorii care nu au ținut ore online, ministrul Educației a arătat: „Din fericire, la nivelul sistemului de educație din România, am avut mai multă înțelegere chiar decât în alte sisteme de educație care sunt considerate mai avansate. (…) În România, cadrele didactice, deși nu au avut întotdeauna echipamente, deși nu au fost pregătite în cea mai mare parte, au încercat și au reușit să încheie cu bine un an școlar 2019-2020 și sunt convins că se vor implica și pentru închiderea anului școlar 2020-2021. Acest an școlar se va încheia, iar examenele naționale vor fi susținute.”

Sorin Câmpeanu a făcut referire și la vaccinarea profesorilor, amintind că se aşteaptă, până la data de 15 ianuarie, ora 16.00, situaţia angajaţilor din învăţământ dispuşi să se vaccineze. Potrivit datelor centralizate până miercuri, aproape 50% dintre angajaţii din învăţământul preuniversitar şi peste 60% dintre cei din învăţământul universitar ar dori să se vaccineze, a precizat ministrul Educației.


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, în repetate rânduri, că nu exclude niciun scenariu privind reluarea cursurilor în format fizic în semestrul II, decizia se va lua în funcţie de rata de infectare, iar la finalul lunii ianuarie se va anunţa dacă din data de 8 februarie elevii se vor întoarce în şcoli.

„Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută, nici acela al prioritizării celor mici, grădiniţă şi învăţământ primar, nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susţin examene naţionale, clasele a VIII-a şi XII-a, nici alt scenariu sau o combinaţie între aceste scenarii. Anunţul se va face la finalul lunii ianuarie”, spunea Sorin Cîmpeanu, luni, la TVR1.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.