Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Personal, nu cred că școlile s-ar putea deschide în 8 februarie. Cîmpeanu: În orice scenariu, sigur vom încheia anul școlar

0

Medicul Andreea Moldovan, recent numită secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în școli, dar, personal, nu crede că s-ar putea deschide școlile în 8 februarie, relatează Digi 24. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că o decizie va fi luată până la sfârșitul lunii ianuarie și că nu este exclus niciun scenariu. În cel mai pesimist scenariu, cel în care școala va continua online și în semestrul II, Cîmpeanu a dat asigurări că ”examenele naționale se vor derula, anul școlar va fi încheiat, elevii nu vor pierde un an din viață”.

”Personal am un dubiu privind data de 8 februarie. Decizia finală se va lua în funcție de evoluția epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul este ușor crescător. Rămâne de văzut atunci ce va fi pentru că, practic, peste o săptămână vom ști impactul Crăciunului și Anului nou la noi în țară”, a spus secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan.

Potrivit secretarului de stat, ”planurile de redeschidere a școlilor sunt în stadiul de evaluare, se discută ce fel de clase se vor deschide”, ”sunt mai multe scenarii posibile, fie de after-school, creșă, ciclu primar, fie clase mai mari”.

”Nu pot să vă dau un răspuns în acest moment, pentru că ceea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni va conduce la decizia redeschiderii sau menținerii închise a școlilor în data de 8 februarie. Ceea ce suntem cu toții conștienți este că situația de școală online nu este de cea mai bună calitate, din acest motiv profesorii au fost incluși în grupa prioritară de vaccinare, tocmai să protejăm această categorie profesională, dar vom putea să dăm un răspuns pe problema școlii undeva cam peste o săptămână – 10 zile. (…)

Eu, personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile la acea dată. Mi-aș dori să le putem deschide, pentru că și eu sunt mamă și văd calitatea învățământului pe care fiica mea îl derulează acum, dar sinceră să fiu nu cred că se vor putea deschide în 8 februarie”, a precizat Andreea Moldovan.

Ministrul Educației: ”Elevii nu vor pierde un an din viață”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că decizia privind deschiderea școlilor pe 8 februarie va fi luată ”punând la un loc realitățile din educație și realitățile din sănătate” și un răspuns va fi dat la finalul lunii ianuarie, cu cel puțin o săptămână înainte de data planificată pentru deschiderea școlii.

Vom vedea. Nu vom exclude niciun scenariu, nici măcar deschiderea în zone cu rata de infectare mai mică, nici măcar deschiderea prioritară pentru cei mici – grădiniță, învățământ primar, unde știm că sunt înregistrate cele mai mari dificultăți la învățarea online, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele naționale, nici alte scenarii, nici combinația între aceste scenarii”, a declarat ministrul Educației, la Digi 24.

În scenariul cel mai pesimist, al desfășurării cursurilor în sistem online și în semestrul II, Sorin Câmpeanu a arătat că, așa cum s-au identificat soluții și anul trecut, ”examenele naționale se vor derula, anul școlar va fi încheiat, elevii nu vor pierde un an din viață”.

Va fi foarte dificil să găsim soluții echitabile, să găsim soluții care să răspundă într-o măsură cât mai bună așteptărilor, dar vom găsi acele soluții. Sigur vom încheia anul școlar, în orice scenariu, sigur vom susține examenele naționale, în orice situație”, a precizat ministrul Educației.

Citește și: Ministrul Educației: Acțiunile remediale înseamnă ”mai multe ore la școală”, inclusiv ”ore pe parcursul zilelor de sâmbătă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.