Sorin Cîmpeanu spune că directorii de școli ar trebui aleși prin votul profesorilor titulari, cu normă întreagă: Ar fi sistemul cel mai corect

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că directorii de școli ar trebui aleși prin votul profesorilor titulari care au normă întreagă în școlile respective și numirile să nu se mai facă  ”din pixul unui inspector general”, așa cum se întâmplă acum. ”Voi lupta cât pot de mult și cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei, votului profesorilor titulari în școala respectivă, care au normă întreagă. Ar fi sistemul cel mai corect. Numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem politic, desigur, acest sistem”, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a vorbit într-o emisiune, la Antena 3, despre numirile directorilor de școli, în condițiile în care  expiră contractele de managament ale acestora. Ministrul a spus că sistemul de numire a acestora ar trebui schimbat, iar concursurile pentru funcțiile de inspector general să fie organizate profesionist și apolitic.

”În momentul acesta în care, într-adevăr, numirile expiră pe data de 9 ianuarie, inspectoratele școlare județene sunt cele în măsură să se pronunțe cu privire la continuarea pe funcțiile de management din aceste școli. Ele expiră. Cele mai multe inspectorate organizează consilii de administrație pentru a lua decizie, școală cu școală, în toate cele 7.000 de școli cu personalitate juridică din România, în această săptămână în care ne aflăm. Există însă și cazul Inspectoratului Școlar al Municipiului București care s-a grăbit, a luat această decizie la finalul anului trecut. În opinia mea, s-au grăbit și s-au întâmplat și oareșce greșeli. (…)

Abia aștept să organizez într-adevăr profesionist și apolitic aceste concursuri pentru inspectorii generali, pentru a ajunge apoi la numirea directorilor care nu trebuie să se facă așa cum se face acum, de azi pe mâine, din pixul unui inspector general. (…)

Consecința este că voi lupta cât pot de mult și cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei, votului profesorilor titulari în școala respectivă, care au normă întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu unde să voteze, într-o școală, în altă școală sau în cealaltă școală, dar cei care sunt titulari și au normă întreagă în acea școală, cu siguranță se cunosc între ei, au un ascendent justificat unii asupra altora și cu siguranță vor ști să își aleagă mai bine liderul, acel manager, acel director de școală. Că vom lua în considerare un manager care să aibă abilități manageriale și un director educativ care să fie axat pe competențe în sistemul de educație este altceva.

Vreau să vă spun că ăsta ar fi sistemul cel mai corect, se greșește mult mai puțin atunci când profesorii dintr-o școală își aleg liderul pe care și-l recunosc pentru că ei l-au ales, decât atunci când numirea se face din pixul unui inspector general, indiferent cât de multă bunăvoință, onestitate și competență ar avea acel inspector general, nu poate ști situația specifică din sutele de școli din județul lui, așa cum o știu profesorii care de ani de zile predau în acea școală. Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem politic, desigur, acest sistem”, a spus Sorin Cîmpeanu, marți, la Antena 3.

În aceeași emisiune, ministrul Educației a vorbit și despre învățământul simultan, spunând că acesta ar trebui să dispară.

”Învățământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învățământului românesc. Nu știu de situații în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină în întâmpinarea problemelor cronice. Și totuși trebuie să încercăm lucrul ăsta. Învățământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea. Da, este foarte greu să faci (n.red. – școală online). Este greu și ca profesor să predai un clase, unui ecran negru, este demotivant”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: 

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, declara zilele trecute într-un interviu pentru SparkNews.ro că directorii ar trebui aleși prin vot în consiliul profesoral: 

”Aș reconfigura așadar sistemul de inspectorate și aș da mai multă autonomie școlilor, dar aș spune ca directorul să nu fie numit pe bază de concurs, în primă fază, ci pe bază de vot în consiliul profesoral. Știți de ce? Pe bază de concurs, am avut câteva exemple în viața mea, omul capabil, care a construit ceva foarte bun și care a fost apreciat de elevi, de colegii lui, a fost dat afară pe chestii de subiectivism. În prima fază, până nu se profesionalizează, n-aș face concurs, ci aș face pe bază de vot. Aș responsabiliza foarte mult profii din școală și tind să cred că dacă o școală își alege directorul prin vot, ei știu ce aleg și, în general, oamenii aleg bine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.