Sorin Cîmpeanu: ”Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise. Școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite”

0

Sorin Cîmpeanu, ministrul propus pentru portofoliul Educației, a declarat, miercuri, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, că ”școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite”. Cîmpeanu a arătat că momentul deschiderii școlilor ”excede competențelor Ministerului Educației”, dar va face ”tot posibilul în această ordine de prioritizare – educație timpurie, creșe și grădinițe, apoi învățământ primar.”

”Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise. Școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Parlament.

Întrebat de jurnaliști despre reluarea cursurilor față în față în localitățile unde rata de infectare este foarte mică sau nu există cazuri, Cîmpeanu a spus: ”Este o întrebare foarte pertinentă, este o întrebare logică, răspunsul este așteptat de milioane și milioane de elevi și părinți. Aceasta va fi o preocupare cu siguranță, însă momentul deschiderii școlilor, din păcate, excede competențelor Ministerului Educației. Vă pot asigura însă că voi face tot posibilul în această ordine de prioritizare – educație timpurie, creșe și grădinițe, apoi învățământ primar, este greu de imaginat că s-ar putea derula online. Nici învățământul gimnazial nu este simplu online, nici învățământul liceal, nici măcar învățământul universitar.

Ministrul propus al Educației a mai precizat că va avea o discuție cu specialiștii pe această temă, punctând că ”interesul nostru general este să deschidem școlile cât mai devreme permite situația epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, a studenților și a profesorilor.”

Totodată, Sorin Cîmpeanu a arătat că educația este unul dintre sistemele care a suferit cele mai multe pierderi: ”Atunci când suferi pierderi trebuie să le compensezi cumva. Această compensare se cheamă educație remedială. Pentru educație remedială avem nevoie de disponibilitatea cadrelor didactice și sunt convins că în cea mai mare parte a situațiilor vom avea această disponibilitate, dar este nevoie și de resurse financiare, pe lângă resurse umane. Este nevoie de un mod de organizare, de o clarificare care să permită recuperarea cât mai multor lucruri pierdute pe parcursul acestei perioade. Este vorba cu precădere de elevii care vor susține examenele naționale, care pe bună dreptate se întreabă când și cum vor fi organizate aceste examene.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.