Peste jumătate dintre angajaţii din învăţământ nu vor să se vaccineze împotriva COVID. Ce spun profesorii despre redeschiderea școlilor – sondaj

0

Peste jumătate dintre angajaţii din învăţământ nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, iar peste 40% dintre ei doresc revenirea la școală și la predarea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare, relevă un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, în perioada 16 – 21 decembrie 2020.

Federaţia „Spiru Haret” a realizat sondajul în rândul angajaților din învățământ pentru a vedea care este percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară.

Chestionarul vine în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/ BioNTech, primul vaccin anti-COVID pentru uz în Uniunea Europeană, iar din ianuarie, autoritățile române să înceapă vaccinarea populației. Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinși și angajații din sistemul de învățământ.

Potrivit federaţiei, la chestionar au răspuns 13.356 de angajați din învățământ, 92,6% dintre aceștia fiind cadre didactice. Cei mai mulți dintre respondenți sunt în categoria de vârstă 40 – 49 ani (38,3%), urmează cei din categoria de vârstă 50 – 59 ani (23,3%) și cei din categoria 30 – 39 de ani (21,8%). Totodată, 49% dintre cei chestionați predau în municipii cu peste 15.000 de locuitori, inclusiv București, 21,7% predau într-un oraș, iar 29,3% în comune și sate.

Conform cercetării, majoritatea celor chestionați doresc redeschiderea unităților de învățământ și revenirea la predarea față în față. Astfel, 73,1% din cei care au răspuns doresc redeschiderea grădinițelor, 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare și I-IV să revină în clase, 70,6% sunt pentru redeschiderea școlilor pentru elevii claselor V-VIII și 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor și școlilor profesionale.

Deși cei mai mulți dintre angajații din învățământ, care au răspuns la chestionar, doresc reîntoarcerea la școală, majoritatea nu este de acord să se vaccineze. Astfel, 56,3% dintre respondenți spun că nu vor să se vaccineze, chiar dacă vaccinul va fi gratuit.

În ceea ce privește momentul revenirii la predarea față în față, 43,2% doresc să revină în școli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel național.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: Școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșit de martie – început de aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.