Medicul Valeriu Gheorghiță: Școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșit de martie – început de aprilie

0

Școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare anti-COVID care vizează cadrele didactice, vârstnicii și persoanele din categoriile vulnerabile, a spus la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Medicul a explicat că în cazul copiilor nu s-a pus problema severității bolii, ci faptul că aceștia pot transmite virusul altor persoane. ”Problema copiilor nu este legată în mod deosebit de posibilitatea de evoluție severă a îmbolnăvirilor, ci de faptul că pot transmite mai departe.

Dacă noi asigurăm vaccinarea celor vulnerabili, vaccinarea celorlalte categorii de vârstă, dacă dascălii, cadrele didactice se vor vaccina, cu siguranță nu vor mai exista probleme epidemiologice, cu siguranță nu vom mai avea consecințele negative ale acestei pandemii, cazuri grave care să ajungă în spitale, să ajungă în terapie severă. (…)

Activitatea de la școală, cel puțin pentru copiii mici, este foarte bine organizată. Riscul de expunere al copiilor în timpul orelor era foarte mic. Riscul de expunere este mai degrabă acasă și în celelalte activități aferente activităților școlare, faptul că te duci de acasă la școală cu un mijloc transport în comun, că mergi la alte activități, că te duci în parc ș.a.m.d.”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În acest context, medicul a arătat că școlile s-ar putea deschide în siguranță după faza a doua de vaccinare, când vor fi vaccinați profesorii și populația în vârstă.

”Cred că la sfârșit de martie – început de aprilie, cam aceasta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia. Atunci vom fi terminat deja etapa a doua, cea adresată populației vulnerabile și categoriilor de persoane care deservesc activități esențiale”, a spus Valeriu Gheorghiță, întrebat când s-ar putea deschide școlile în siguranță.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 prevede în etapa a II-a vaccinarea pentru personalul din unitățile de învățământ și creșe, etapă în care sunt incluse ”populația la risc” și ”lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”.

Citește și: Oficial MEC, despre reluarea cursurilor ”față în față” în luna ianuarie, după vacanța de iarnă: ”Mai evaluăm”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.