Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti solicită creşterea cuantumului minim al burselor la 838 de lei

0
Foto: stiridecluj.ro

Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) va discuta, la solicitarea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), recalcularea cuantumului minim al bursei la nivel naţional, ocazie cu care studenţii propun stabilirea acesteia, pentru moment, la nivelul a 838 lei, informează un comunicat de presă transmis Agerpres.

Conform Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3392/2017, nicio bursă acordată studenţilor din fondurile de la bugetul de stat nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit de CNFIS, în baza cheltuielilor de cazare şi masă. În ciuda dinamicii economice, cuantumul minim actual de 580 de lei nu a fost actualizat din anul 2017, se arată în comunicat.

„Este lipsit de orice dubiu impactul pe care bursele îl au în sprijinirea studenţilor şi creşterea calităţii învăţământului superior, un policy brief proaspăt lansat de experţii de la UEFISCDI demonstrând cu claritate corelaţia dintre bursa socială şi performanţele academice. Într-o perioadă în care vorbim extrem de des şi pe bună dreptate de rezilienţă, trebuie să conştientizăm că o societate rezilientă presupune cu necesitate o societate educată, cu cetăţeni capabili să se adapteze şi să facă faţă schimbărilor. Fără un sistem de învăţământ superior echitabil, demersul nu poate fi unul de succes”, a declarat Horia-Şerban ONIŢA, preşedintele ANOSR.

Bursele studenţeşti reprezintă unul dintre principalele politici de intervenţie a statului pentru încurajarea performanţei şi asigurarea echităţii în învăţământul superior, sprijinind accesul, parcurgerea şi finalizarea studiilor.

„38% dintre studenţii români (media UE – 29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană, aspect care poate periclita finalizarea studiilor (conform datelor furnizate prin Eurostudent), în contextul în care la nivelul UE, cea mai mare pondere de studenţi ale căror familii au o situaţie financiară medie, bună sau foarte bună se regăseşte în România, Slovacia şi Lituania. Ţinând cont de asumările României în cadrul Declaraţiei Ministeriale de la Roma (2020) privind viitorul Spaţiului European al Învăţământului Superior, dar şi de provocările generate de contextul pandemic, ANOSR solicită prioritizarea sistemului naţional de acordare a burselor în vederea asigurării unei incluziuni reale în sistem, în beneficiul întregii societăţi”, potrivit comunicatului citat.

ANOSR lansează şi studiul „Creşterea cuantumului minim al burselor, politică de echitate necesară în învăţământul superior românesc” prin care fundamentează şi solicită în principal următoarele: pe termen scurt, în baza modului de calcul actual, stabilirea cuantumului minim al bursei la 838 de lei şi creşterea corelativă a fondului de burse; calcularea cuantumului minim al burselor în baza coşului minim al studentului 1172.34 lei în 2020 şi corelarea lui ulterioară cu creşterea salariul minim brut; creşterea burselor etnicilor români de pretutindeni prin raportare la cuantumul minim al bursei stabilit de CNFIS şi asigurarea cumulării acesteia cu bursele acordate în baza OMEN 3392/2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.