Conferință SuperTeach, despre starea de bine a profesorilor: „Depinde de noi să începem schimbarea/ Profesorii au puterea de a schimba perspectiva copiilor”

0
Foto: pixabay.com

Starea de bine a elevilor depinde de starea de bine a profesorilor. Este concluzia ultimei conferințe din acest an organizate de SuperTeach, în care s-a discutat despre starea de bine a profesorilor. ”Starea de bine a profesorului este atât o responsabilitate individuală, cât și una colectivă”, a spus Anca Tîrcă, specialist în educație, în timp ce mesajul Simonei Baciu, fondator Transylvania College și al programului ”Profesori Fericiți pentru România”, a fost că ”depinde de noi să începem schimbarea”.

Starea de bine a profesorilor după aproape un semestru de școală online a fost profund afectată de impedimentele unei bune desfășurări a cursurilor în toate școlile din țară, arată SuperTeach într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, precizează sursa citată, vorbitorii prezenți la conferința online SuperTeach ”Mentalitate Deschisă în Educație – Starea de bine a profesorilor”, desfășurată sâmbătă, au împărtășit o serie de soluții și tehnici care să îi ajute pe profesori să își îmbunătățească starea de bine pe toate palierele și să aibă rezultate bune în lucrul cu copiii, indiferent de condițiile de lucru.

”Întotdeauna energia este înăuntrul nostru, dacă reușim să o alimentăm din conectarea cu ceilalți. (…) Trăim vremuri care ne fac vulnerabili, ceea ce ne determină să ne apropiem mai mult de cei din jurul nostru, de comunitate”, a spus Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach.

La rândul său, Anca Tîrcă, facilitator de învățare și owner al blogului ”Despre educație – reforma la firul ierbii”, a arătat că ”starea de bine a profesorului este atât o responsabilitate individuală, acesta având nevoie să identifice singur cea mai potrivită ”mască de oxigen” pentru propria motivație și energie, cât și una colectivă, în care directorul de școală are rolul de a asigura profesorului mediul propice pentru a-și desfășura activitatea”.

Pe de altă parte, Urania Cremene, expert în parenting, a punctat faptul că ”provocările majorității profesorilor sunt legate în mare măsură de abordările pe care le au copiii în ceea ce privește școala și cursurile”.

Profesorii sunt însă cei care au puterea de a schimba perspectiva copiilor, plecând de la modul în care le sunt îndeplinite acestora nevoile psihologice de bază și, mai ales, de la adaptarea îndeplinirii acestor nevoi la realitatea zilelor noastre. Apoi, este importantă modalitatea prin care copiii sunt încurajați să obțină performanță pe termen lung, modalitate care ar trebui să se bazeze pe maximizarea talentelor și înclinațiilor naturale ale acestora mai degrabă decât pe o uniformizare a performanței la toate materiile. Creșterea competențelor pas cu pas și oferirea unui feedback echilibrat întregesc ceea ce ar trebui să reprezinte o abordare eficientă a procesului educațional”, a spus Urania Cremene.

Simona Baciu, Fondator Transylvania College și Fondator al Programului Profesori Fericiți pentru România, le-a recomandat profesorilor să privească fiecare dintre cele 4 aspecte ale stării de bine ale unei persoane: starea de bine fizică (sănătatea), starea de bine socială (respectul de sine și interacțiunea cu ceilalți), starea de bine emoțională (încrederea în sine) și starea de bine spirituală (valorile personale) și, pentru fiecare dintre aceste aspecte, să își ofere un pic de timp și de spațiu pentru a le echilibra. ”Depinde de noi să începem schimbarea, noi suntem ce va fi România”, a subliniat Simona Baciu importanța tinderii către acest echilibru personal.

Nu în ultimul rând, părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe profesori să fie ”izvor de bine” pentru copii și pentru cei din jur:”Supraviețuirea noastră ca profesori ține de speranță, iar speranța creștină ține de curaj. Fiți curajoși, fiți realiști, nu vă fie frică să vă bucurați. Nimic nu e mai puțin sigur decât ziua de mâine, așa că trăiți-vă frumos ziua de astăzi. Fiți izvor de bine pentru copii și pentru cei din jurul vostru!”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here