Asociațiile de elevi: ”Cuantum minim pentru burse, dar fără bani prevăzuți în buget! E trist că ne trezim la un pas de alegeri cu simple hârtii semnate”

0

Asociațiile de elevi din România trag un semnal de alarmă în privința Hotărârii de Guvern privind aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor și spun că, în lipsa unei finanțări de la stat, ”măsura este una nocivă”, iar cuantumul minim nu va fi respectat de către autoritățile locale.”Ideea unui cuantum minim este bună în teorie, dar aici practica este problema. Primarii nu vor respecta acele sume dacă nu primesc fonduri de la stat, plus că din punct de vedere legal nu poți impune obligația fără a transfera resursele necesare autorităților locale”, declară Andreea-Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Asociațiile de elevi amintesc că, în ședința de vineri a Guvernului, ministrul Educației a anunțat măsura introducerii unui cuantum minim pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social de care beneficiază elevii conform legii.

”Cuantumul minim presupune ca toate unitățile administrativ-teritoriale să acorde burse școlare ale căror sume să nu fie sub pragul stabilit de Guvern. Inițiativa este una benefică, întrucât ar elimina inechitățile actuale și cazurile în care bursele sunt în valoare de 10 lei pe lună (mun.Drăgășani, jud. Vâlcea) sau chiar 4,5 lei pe lună (comuna Călui din jud. Olt). Un prag minim de acordare a burselor ar rezulta ca elevii din întreaga țară să beneficieze de aceiași bani, cu posibilitatea ca primăriile să adauge bani în plus în funcție de bugetul stabilit de consiliul local”, se arată într-un comunicat al Asociațiilor.

Totuși, reprezentanții elevilor susțin că ”în lipsa unei finanțări de la stat, acest cuantum minim nu va fi respectat de către autoritățile locale și că în forma actuală nu promovează echitatea. Pentru a putea vorbi de un cuantum minim care să fie respectat de consiliile locale este necesar ca în Legea bugetului de stat să fie prevăzute sume pentru finanțarea complementară a unităților de învățământ, așa cum este specificat în Legea educației naționale.”

Asociațiile de elevi atrag atenția că ”decizia Executivului luată cu două zile înainte de alegeri, adoptată în forma actuală în care nu este eficientă, are ca scop câștigarea de capital politic și că adoptarea hotărârii fără a transfera și banii aferenți consiliilor locale este iresponsabilă.

”Așadar, solicităm Guvernului să prevadă banii necesari autorităților locale în așa fel încât
cuantumurile minime să fie respectate, iar măsura să faciliteze cu adevărat accesul la educație”, transmit asociațiile de elevi.

  • “Ideea unui cuantum minim este bună în teorie, dar aici practica este problema. Primarii nu vor respecta acele sume dacă nu primesc fonduri de la stat, plus că din punct de vedere legal nu poți impune obligația fără a transfera resursele necesare autorităților locale. E trist că ne trezim la un pas de alegeri cu simple hârtii semnate care nu sunt menite să asigure accesul la educație pentru fiecare copil. Bursele trebuie sa ajungă la elevi, iar acest lucru este incontestabil, pentru ca ele au rolul de a sprijini financiar fiecare copil, mai ales când vorbim de cele de ajutor social și de studiu. Dacă vrem să asiguram accesul egal la educație, trebuie luate măsuri concrete, nu făcute campanii electorale.” – Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC
  • “În pofida faptului că acest proiect este unica soluție pentru eliminarea inechităților în materie de cuantum, acesta nu o să fie eficient, decât atunci când banii prevăzuți în hotărârile de consiliu local pentru burse vor fi la rândul lor subvenționați de stat. În caz contrar, în continuare o să existe scuza lipsei fondurilor din bugetele locale, iar fără o monitorizare riguroasă, bursele nu vor fi acordate.” – Ana-Maria Groza, președinte AEBI
  • “Cuantumul minim pentru acordarea de burse este o idee care ar ajuta in dezvoltarea sistemului educațional din România, însă nu putem da un cuantum minim fără a acorda din bugetul guvernului bani Expre pentru burse. Astfel, s-ar ajunge la multe inegalități, cum ar fi, comune și orașe mai puțin dezvoltate care nu își permit un asemenea cuantum pentru fiecare elev. Noi, reprezentanții elevilor am ajuns la concluzia ca ministerul educației ar trebui sa își asume toate deciziile luate cu privire la buget și sa acorde banii necesari, așa cum ar trebui sa acorde și de dispozitivele necesare școlii online pentru elevii aflați in nevoie.” – Paula-Livia Buda, președinte AEM
  • „Asociația Vâlceană a Elevilor a luptat ani la rând pentru respectarea drepturilor elevilor, bursele fiind un subiect principal de discuție, iar stabilirea unui cuantum minim este un pas către direcția corectă, dar trebuie însă subliniat faptul că localitățile au nevoie de sprijin în finanțarea burselor școlare prin bugetul de stat. Fără o sursă de finanțare clară, riscăm ca numărul beneficiarilor să fie drastic redus și ca primăriile să încalce și prevederile noului HG așa cum au încalcă și legea educației de ani de zile, invocând lipsa de fonduri.” – Matei Canavea, președinte AVE.

Citește și: Guvernul a aprobat cuantumul minim al burselor școlare. MEC: Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de bursă este de 100 de lei UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.