Topul liceelor din București în preferințele elevilor de clasa a VIII-a. Pe prima poziție, Colegiul Național „I.L. Caragiale” – studiu

0

Colegiile Naționale ”I. L. Caragiale”, ”Gheorghe Lazăr” și ”Gheorghe Șincai” ocupă primele trei poziții în topul preferințelor elevilor de clasa a VIII-a din Capitală. Clasamentul se regăsește în studiul realizat de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor de clasa a VIII-a din anul școlar 2020-2021.

Studiul a fost realizat în perioada 28 octombrie – 11 noiembrie 2020, la chestionarul aplicat exclusiv online răspunzând 8.083 de elevi – 74,15% din populația şcolară de clasa a VIII-a din București (11.729 de elevi).

Din totalul elevilor chestionați, 98,49% (7.961 elevi) au declarat ca intenționează să-și continue studiile după absolvirea clasei a VIII-a, în timp ce 1,5% (122 de elevi) au spus că nu doresc acest lucru.

Opţiunile şcolare ale elevilor după finalizarea clasei a VIII-a

Cei mai mulți dintre elevi optează și în acest an școlar pentru filiera teoretică (75,34%), comparativ cu filiera tehnologică unde își doresc să meargă doar 6,36% dintre elevi sau cu cea vocațională – 7,53%.

Dintre elevii care aleg filiera teoretică, aproape jumătate vor să se îndrepte către profilul real (46%), ceea ce ”susține tendințele internaționale de promovare a STEM (Science, Technology, Engineering, Math) și a noilor tehnologii din perspectiva meseriilor inedite care vor fi practicate în viitorul apropiat”, se arată în cercetare.

Învățământul profesional (1,32%) – mai evidențiază studiul – nu prezintă încă un interes vizibil în cadrul opțiunilor elevilor, ”deși cerințele pieţei muncii indică nevoia unui alt tip de abordare a domeniului formării profesionale”.

”Acest aspect poate fi consecinţa unei promovări insuficiente a ofertei educaționale din partea liceelor care organizează invaţământ profesional şi profesional dual, a lipsei atractivității locurilor de muncă de pe piața muncii, a etichetării negative a statutului absolvenților de învățământ profesional etc.”, se menționează în concluziile studiului.

Foto: cmbrae.ro

Liceele la care elevii şi-ar dori să meargă

Cei mai mulți dintre elevii chestionați (433) au declarat că vor să își continue studiile, după finalizarea clasei a VIII-a, la Colegiul Național ”I. L. Caragiale”. Topul liceelor continuă cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” – 405, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” – 348, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” – 279, Colegiul Național „Sfântul Sava” – 266, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” – 263, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” – 258, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” – 253, Colegiul Național „Spiru Haret” – 251 și Colegiul Național „Grigore Moisil” – 249.

Foto: cmbrae.ro

Conform studiului, la filiera tehnologică, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” ocupă primul loc, iar la filiera vocațională, Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” atrage cele mai multe opțiuni.

Foto: cmbrae.ro

Ce îi influențează cel mai mult pe elevi în alegerea făcută

Cercetarea arată că alegerile exprimate de elevi sunt influențate de factori precum aptitudinile personale (43,25%), apropierea școlii de casă (31,93%), profilul ales este necesar pentru a practica profesia pe care doresc să o urmez (31,41%), prestigiul școlii (24,80%) și recomandările altora (22,74%)

Pe de altă parte, 86,65% dintre elevi spun că familia este cel mai important factor in luarea deciziei privind alegerea profilului și a unității de învățământ în care vor să își continue studiile. Aproape jumătate dintre respondenți au indicat prietenii (38,17%), comparativ cu profesorii (8,58%), consilierul școlar (5,46%) și dirigintele (11,40%).

”Se constată o pondere scăzută a actorilor școlii în acest proces decizional, care poate fi atribuită absenței interacțiunilor dintre elevi și cadrele didactice în spațiul fizic al unității de învățământ, în contextul desfășurării activităților școlare în sistem exclusiv online”, se precizează în studiu.

În privința domeniului de activitate în care ar prefera elevii să lucreze, cele mai atractive sunt: informatică și noi tehnologii (23,38%), medicină (18,87%), justiţie (16,08%), artă (15,2%), economie (14,28%), mass-media (10,47%) și turism (8,33%). 28,46% dintre elevi sunt indeciși.

Ce îi determină pe elevi să obțină rezultate bune la învățătură

Potrivit studiului, principalii factori care îi determină pe elevi să obțină rezultate bune la învățătură sunt motivația pentru învățare (49,91%), dorința de a-și mulțumi părinții (32,22%) și suportul emoțional oferit de familie pe parcursul școlarizării (29,09%).

”Ceea ce atrage atenția în mod, credem, alarmant este faptul că unor dimensiuni care au o semnificație fizică (Baza materială a școlii) sau care posedă în mod categoric valențe psihoemoționale (Climatul educațional stimulativ), respondenții le acordă ponderi de 5,83%, respectiv de 7,02%. În același timp, dimensiunea calitativă a actului didactic (Calitatea actului didactic) sau exprimarea prin stilul didactic, a personalității profesorului (Stilul didactic și personalitatea profesorului) obțin ponderi, în cel mai bun caz, modeste: 7,78%, respectiv 12,48%.”

În ce măsură consideră elevii că vor reuși să fie admiși la liceul ales

Studiul mai evidențiază că 5.555 dintre elevii chestionați (68,72%) consideră în mare și foarte mare măsură că vor reuși să fie admiși la liceul pe care și-l doresc.

”Prin răspunsurile acordate, elevii demonstrează încredere în potențialul individual de reușită în ceea ce privește admiterea la liceul ales. 68,72% dintre elevi consideră în mare și foarte mare măsură că vor reuși să fie admiși la liceul ales. Același optimism și încredere (74,55 %) în potențialul propriu le regăsim la elevi, în ceea ce privește reușita în cariera pe care și-o doresc, pentru care 88,43% sunt dispuși să depună efort în mare și foarte mare măsură în vederea atingerii acestui obiectiv”, se mai arată în studiu.

Descarcă integral Studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a CMBRAE, noiembrie 2020 

Citește și studiul de anul trecut: La ce licee și-ar dori să meargă elevii de clasa a VIII-a din București. Șincai și Lazăr, pe primul loc în topul opțiunilor – studiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.