Noaptea Muzeelor 2020, ediție de pandemie: proiecte online, tururi virtuale și evenimente organizate fizic până la ora 21.00

0
Foto: facebook.com/ Noaptea muzeelor

În 2020, evenimentul Noaptea Muzeelor se desfăşoară, la nivel european, în 14 noiembrie. Ediţia din acest an trebuia să se desfăşoare în luna mai, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul lunii noiembrie, relatează Agerpres. În țara noastră, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris pentru a sărbători astăzi a şaisprezecea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, organizatorul evenimentului în ţara noastră, anunţa la 2 noiembrie că a decis să nu anuleze ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Muzeelor, cu toate că au fost impuse noi măsuri de restricţii, pe fondul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

Pentru cea de-a XVI-a ediţie, mai multe muzee, organizaţii şi instituţii culturale au pregătit o serie de proiecte culturale ce pot fi accesate de pe platformele social-media şi de pe website-urile acestora. Însă, vor avea loc şi evenimente organizate în spaţiul fizic care se vor desfăşura până la ora 21.00 pentru a respecta ultimele măsuri adoptate de autorităţi.

RNMR propune două mari proiecte în mediul online, ambele finanţate cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Toate creaţiile lor vor fi disponibile după 10 noiembrie pe www.noapteamuzeelor.org.

  • Primul proiect intitulat „Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti” constă în redifuzarea sezonului 1 şi premiera sezonului 2 al iniţiativei de prezentare a poveştilor neştiute şi nespuse ale unor muzee membre ale organizaţiei, sub forma unor filme de scurt-metraj (cele şase episoade noi sunt despre Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Complexul Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Complexul Muzeal Piatra Neamţ, Muzeul Judeţean Buzău şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău).
  • Cel de-al doilea proiect – „Animaţii, puzzle, investigaţii… Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!” – include prezentarea a peste opt producţii creative digitale realizate de mai multe şcoli, licee şi palate ale copiilor din ţară, după selectarea dintr-un pachet de 32 de propuneri venite din toată ţara. Producţiile îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee, dintr-o perspectivă necontaminată de clişee şi de automatisme specifice comunităţii de specialişti. Cele opt instituţii de învăţământ selectate sunt: Şcoala Gimnazială nr. 1 din Sântandrei, jud Bihor, Palatul Copiilor din Tulcea, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu-Marmaţiei, jud. Maramureş, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din Sibiu, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Cuza-Vodă, jud. Călăraşi, şi Liceul Tehnologic „Dacia” din Caransebeş, jud. Caraş-Severin. Toate creaţiile lor vor fi disponibile după 10 noiembrie pe www.noapteamuzeelor.org.

În 2019, la cea de-a XV-a ediţie, peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale din Bucureşti şi mai mult de 150 în restul ţării au fost vizitate de peste un milion de români. Au fost organizate expoziţii, proiecţii, piese de teatru şi concerte. Ediţia a stat, însă, sub semnul unei serii de proteste-manifest, care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanţare din segmentul cultural. În Capitală au fost şi spaţii nou intrate în circuit, printre care s-au numărat Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.