Școala din Sibiu unde învățătoarele predau online din sala de clasă. O oră fără elevi în bănci, surprinsă în imagini emoționante VIDEO

0

O clasă goală în care învățătoarea vine în fiecare zi și le predă elevilor de acasă. Este o imagine dintr-o școală din Sibiu, aflată în scenariul roșu încă din luna octombrie, unde nu mai puțin de 17 învățătoare au ales să susțină orele online din spațiul clasei. Chiar dacă au aparatura necesară acasă, învățătoarele își doresc ca elevii să nu piardă legătura cu școala și să rămână conectați la tot ceea ce înseamnă învățarea în spațiul școlar. ”Eu încerc să fiu punte între școală și copil. Este foarte important să rămână emoția școlii și copilul să nu uite sala de clasă, banca în care stă, pupitrul unde scrie, imaginea colegilor”, mărturisește Florinela Stângu, una dintre învățătoarele care fac școala online din sala de clasă. 

Un video postat de Florinela Stângu pe o rețea de socializare ne arată o sală în care elevii de clasa a II-a urmăresc din ecran lecțiile pe care învățătoarea le scrie la tablă. Un clip din care răzbate tristețea unui profesor nevoit să predea într-o sală cu băncile goale, în care au rămas la locul lor orarul și îndemnul ”Totul va fi bine!”.

”Este dureros, dar ne dăm seama că pentru copil această experiență este nouă și știm că nu este destul de pregătit pentru o asemenea învățare. Clasa virtuală reprezintă pentru copil acea emoție înjumătățită față de ceea ar putea simți la școală. Eu mă bazez foarte mult pe inteligența emoțională și pierdem mult din acest punct de vedere, învățând online.

Venind în clasă, nu pierd contactul cu școala și îi transmit în același timp copilului legătura cu școala. Încerc să fiu punte între școală și copil. Este foarte important să rămână emoția școlii și copilul să nu uite sala de clasă, banca în care stă, pupitrul unde scrie, imaginea colegilor. Cred că, fiind prezentă acolo în clasă, îl pot aduce cumva din nou la școală. În momentul în care se pierde imaginea concretă a clasei și a școlii, se pierde și din emoție și ea este cea pe care noi construim cunoștințe raționale, cunoștințe procedurale și atunci mă gândesc că eficiența actului de învățare pierde din valoare”, explică Florinela Stângu, învățătoare la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu.

Deși admite că în școala online este greu la clasa a II-a să atingă ”specificul gândirii concret intuitive”, învățătoarea vede și partea pozitivă a lucrurilor.

Noi putem construi. Odată ce realizăm legătura cu școala, dacă avem determinare, flexibilitate, atunci acest lucru îl transmitem și copiilor. Dorința de a dărui mai departe și ei își dăruiesc lor mai departe. Poate trebuie să ne gândim la reziliență și cred că dascălul de astăzi are nevoie de această reconfigurare, de reziliență. Să fii pregătit pentru neprevăzut, să accepți rutinele noi și atunci copilul te urmează, chiar dacă ești online cu el”, spune învățătoarea.

Florinele Stângu a participat la cursuri de formare (coaching educațional) după experiența din martie când a fost luată prin surprindere de trecerea orelor în online. Nu era obișnuită cu ideea de clasă virtuală, cu folosirea platformelor, însă atunci ”s-a produs un declic”: ”A fost puțină disperare și pe urmă apele au început să se așeze. Am căutat surse prin care eu să pot comunica cu copiii, am apelat la diferite platforme, am primit mult ajutorul părinților care mi-au sugerat diferite platforme și diferite variante de a comunica. Am reușit să depășim cu bine perioada până în iunie.”

Sursa foto: Captură video

Florinela Stângu are 27 de elevi în clasă și spune că visează la ziua în care se vor întoarce toți la școală. ”Le-am spus acest lucru și copiilor: noi, acum, ne pregătim pentru acea zi în care vom fi din nou împreună toți. Acesta este obiectivul pe care ni l-am fixat.

În Școala <Regina Maria>, majoritatea lucrăm de la școală și nu suntem singurii din Sibiu. Nu este ușor în această perioadă, dar este o perioadă de criză. În momentul în care accepți criza, te gândești imediat la soluții. Și copiii ne inspiră, acesta este adevărul. Copiii ne inspiră și reușim să individualizăm ideile care ne vin. Și când observăm în partea cealaltă a ecranului copilul care îți spune <Pe mâine, doamna învățătoare!>, deja te remontezi, declară învățătoarea.

”Credeți că eu nu am plâns?”

La Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu, 17 învățătoare din 21 au ales să predea online din sala de clasă. Ana Bersan, directorul școlii, spune că, deși au acasă aparatura necesară, acestea au vrut ca elevii să nu piardă legătura cu școala și să facă educație din locul care le este drag. O învățătoare, Corina Mohanu, chiar i-a rugat pe copii să îmbrace uniforma școlară în fiecare zi tocmai pentru a menține această conexiune cu școala.

Inclusiv directorul școlii, profesor de română, predă din sala de clasă. ”Am văzut că elevii reacționează altfel. Sunt bucuroși să vadă tabla, mai facem glume: <Și acum cine iese să șteargă tabla?> și încep să râdă. Le atrag atenția prin diferite metode și ei sunt acolo, îi simt contectați cu mine”, povestește Ana Bersan.

Predarea într-o sală goală, în care copiii participă la oră dincolo de un ecran, nu este însă o misiune ușoară. Directoarea a simțit acest lucru la prima oră:  ”Credeți că eu nu am plâns? Încercam să pară totul în regulă… Școala online nu este același lucru cu școala fizică. Nu poți forma și verifica competențele cum ar trebui, dar anul acesta încercăm să îi ținem pe copii sănătoși, dar și să menținem un standard de calitate al actului educațional.”

Potrivit directoarei, școala are toată aparatura necesară desfășurării orelor online din sălile de clasă – stații de filmat, microfoane, calculatoare în fiecare sală, conexiune la internet.  ”Nu mai este ca în primăvară. Atunci fiecare s-a organizat cum a putut, acum lucrurile sunt mai bine reglementate”, spune Ana Bersan. Echipamentele au fost achiziționate de primărie, însă ceea ce așteaptă acum directoarea sunt tabletele pentru elevi.

Sursa foto: prof. Ana Bersan

Școala se află în scenariul roșu din 26 octombrie, toți copiii s-au conectat până acum la orele online, însă fiecare s-a descurcat cum a putut. ”Sunt mulți copii care fac școala pe telefon, deși platforma GSuite pe care noi o folosim nu este optimizată pentru telefon. Smartphone-ul nu este un device potrivit pentru a desfășura ore online și, chiar dacă toți au smartphone, le-am spus să depună cerere pentru tabletă pentru că alta va fi calitatea lecțiilor.

Până acum s-au descurcat cum au putut. Au împrumutat, frații fac schimb între ei, unul pe laptop, altul pe telefon și a doua zi schimbă. Este însă greu, dacă ar avea fiecare tabletă, s-ar descurca altfel”, precizează Ana Bersan.

În total, școala ar trebui să primească 150 de tablete, achiziționate de primărie din fonduri europene, iar directoarea speră ca acestea să ajungă săptămâna aceasta la elevi.

Gândul directoarei, în funcție de o lună, se îndreaptă la final către părinți și spune că fără susținerea acestora școala online ar fi greu de realizat. ”Mulțumim părinților, bunicilor, vecinilor, tuturor celor care fac posibilă școala online. Acum se vede într-adevăr trio-ul, parteneriatul copil – părinte – școală. Acum suntem toți!”, este concluzia directorului școlii din Sibiu.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.