Campania ”Transplantul înseamnă VIAŢĂ”, lansată în rândul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a

0

Liceenii din clasele a XI-a și a XII-a pot participa la orele de dirigenție, de Educație pentru sănătate sau în săptămâna ”Școala altfel” la activități de informare și de conștientizare a importanței activității de transplant. Ministrul Educației, Monica Anisie, și directorul executiv al Agenției Naționale pentru Transplant, dr. Radu Zamfir, au semnat în acest sens un protocol de colaborare pentru implementarea Campaniei naționale „Transplantul înseamnă VIAȚĂ”.

Scopul protocolului, cu o valabilitate de doi ani și posibilitatea de a fi prelungit, îl reprezintă creșterea gradului de informare și educare a elevilor de liceu (clasele a XI-a și a XII-a) din România cu privire la activitatea de transplant, una dintre activitățile de excelență în domeniul medical, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

De asemenea, se urmărește promovarea actului altruist de donare prin prezentarea de către specialiștii Agenției Naționale de Transplant a informațiilor corecte și reale privind importanța și rolul donării și al transplantului de organe, țesuturi și celule.

În baza protocolului, specialiștii Agenției Naționale de Transplant vor susține prezentări, gratuit, în format interactiv, despre transplant, în cadrul orelor de dirigenție, al orelor de Educație pentru sănătate și în cadrul programului „Școala altfel”.

Totodată vor fi derulate activități de informare și promovare a activității de donare și transplant prin utilizarea de broșuri informative și instrumente digitale gratuite puse la dispoziție de către Agenția Națională de Transplant. Protocolul mai prevede organizarea unui concurs artistic (secțiuni: desen, pictură, grafică) pentru promovarea donării și transplantului.

Ministerul Educației va disemina în rândul cadrelor didactice, prin intermediul inspectoratelor școlare, informațiile referitoare la prevederile acestui protocol și la resursele și activitățile educaționale disponibile cu titlu gratuit.

Educația privind activitatea de transplant reprezintă un segment de maxim interes național în salvarea de vieți omenești. Iar primele cunoștințe trebuie dobândite în școală! Cred că e important ca elevii de liceu să fie informați cu privire la ce înseamnă transplantul, ce implică donarea și ce se întâmplă cu pacienții aflați pe listele de așteptare, a declarat Monica Anisie, citată în comunicatul MEC.

„În vederea realizării obiectivului său principal, acela  de a acorda o nouă şansă la viaţă prin transplant unui număr cât mai mare de pacienţi aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare, Agenţia Naţională de Transplant are printre prinicipalele atribuţii promovarea activităţilor de donare şi transplant de organe, ţesuturi şi celule umane, conform directivelor şi recomandărilor Uniunii Europene. Prin lansarea campaniei «Transplantul înseamnă VIAŢĂ» în rândul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a de liceu, ne dorim să aducem în faţa tinerilor informaţii corecte şi reale despre activitatea de transplant, despre înţelegerea şi importanţa gestului nepreţuit de a oferi necondiţionat altor semeni necunoscuţi o şansă la viaţă. Mulţumim Ministerului Educaţiei şi Cercetării, doamnei ministru Monica Anisie, pentru susţinerea şi încrederea acordate acestui proiect al Agenţiei Naţionale de Transplant”, a spus și dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale pentru Transplant.

„#TransplantulînseamnăVIAȚĂ” este o campanie de informare asupra activității de transplant și promovare a donării de organe, țesuturi și celule de origine umană, desfășurată în sistemul public de educație din România. Activitatea de transplant reprezintă un segment de maxim interes național privind salvarea de vieți omenești. Strategia națională de sănătate cuprinde dezvoltarea activității de transplant în România și acordarea unei noi șanse la viață, prin transplant, unui număr cât mai mare de pacienți aflați în suferință pe listele de așteptare. Una din direcțiile acestei strategii este desfășurarea de campanii pentru promovarea donării și a transplantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here