Raed Arafat, despre mutarea cursurilor în online: ”Riscul nu este atât asupra copiilor, cât asupra familiilor”

0
Foto: pixabay.com

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seara, că decizia de mutare a cursurilor în mediul online, la nivel naţional, s-a luat atât pentru reducerea mobilităţii şi a contactului, cât şi pentru scăderea riscului de îmbolnăvire de la copii la familiile lor.

„Motivul pentru care şcoala a fost trecută la online pe plan naţional este reducerea mobilităţii şi contactului şi reducerea unui anumit risc de îmbolnăvire de la copii la familiile lor. Riscul nu este atât asupra copiilor, cât asupra familiilor”, a spus Raed Arafat, la Digi 24, conform Agerpres.

Acesta a punctat faptul că decizia este una epidemiologică, iar în analiza autorităţilor s-a ţinut cont de faptul că o parte dintre instituţiile şcolare îşi mutaseră activităţile în mediul online, din cauza creşterii numărului de cazuri, iar altele urmau să facă acest lucru.

Raed Arafat a mai spus că, în ciuda faptului că există păreri diferite, unii dintre părinţi doresc ca şcoala să se mute online, la fel ca şi o parte a profesorilor, care consideră că decizia este una bună.

Şeful DSU a făcut referire şi la închiderea pieţelor agroalimentare din spaţii închise şi a spus că este posibil ca decizia să ducă la o creştere a numărului persoanelor care merg la supermarketuri sau alte magazine, dar consideră că acolo lucrurile sunt mai bine controlate.

Potrivit lui Arafat, toate măsurile care se vor lua au rolul de a reduce contactul şi mobilitatea, care sunt la baza răspândirii virusului.

„Măsurile pe care le luăm nu înseamnă că sunt măsuri exagerate sau greşite, sunt măsuri care, cumulat, împreună, sunt menite să reducă mobilitatea şi contactul, care sunt la baza răspândirii acestui virus acum. Dacă măsura asta este corectă sau nu, vom vedea când vom verifica impactul la 30 de zile şi o să vedem ce a însemnat această măsură”, a spus el.

În opinia sa, reuşita acestor măsuri s-ar traduce prin faptul că numărul îmbolnăvirilor va ajunge la un platou, după care va începe să scadă.

„Din punctul de vedere epidemiologic, din ce au zis colegii cu care noi ne-am consultat, trebuie să ajungem la un prag epidemiologic mult sub cel pe care l-am pus când am început să luăm aceste măsuri. Adică trebuie să scadă mai mult ca să oprim aceste măsuri. Noi sperăm să vedem o sistare a creşterilor şi o începere a scăderii, dar în acelaşi timp, măsurile luate acum pe plan naţional se suplimentează cu unele măsuri pe care autorităţile le iau pe plan local sau zonal, unde creşterea este una şi mai mare. Unde vedem că există incidenţa foarte mare, se iau măsuri suplimentare, local, în zonele respective”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că se aşteaptă la o creştere a numărului pacienţilor care ajung la terapie intensivă, de aceea se fac demersuri pentru creşterea capacităţii secţiilor ATI.

Citește și: Raed Arafat: Ministrul Educației va emite un ordin pentru trecerea școlilor și grădinițelor în sistem online. Creșele și afterschool-urile rămân deschise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.