Klaus Iohannis a anunțat noi restricții de la Guvern: ”Școlile să treacă toate în online”. Premierul: Măsurile vor fi aplicate de luni VIDEO

0

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, noi măsuri pentru controlul pandemiei de COVID-19, spunând că cele care au fost luate până în prezent nu mai sunt suficiente. Șeful statului a prezidat ședința de Guvern și a declarat că toate școlile trebuie să treacă în online, circulația pe timpul nopții să fie restricționată, măștile vor fi obligatorii în toată țara, iar târgurile și piețele să fie închise. Premierul Ludovic Orban a precizat că toate aceste măsuri vor intra în vigoare de luni.

”Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Am avut și astăzi mulți, prea mulți, care au decedat. Și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în on-line. Angajații – și din public, și din privat – să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile – și cele publice, și cele private – trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.

Portul măștii trebuie să devină obligatoriu, peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior, cum este aici, în sala Guvernului, sau în exterior – portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu. Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând, în acest fel, distanțarea suficientă între persoane”, a spus şeful statului, în deschiderea şedinţei de Guvern de joi.

Klaus Iohannis a mai arătat că autorităţile doresc să controleze răspândirea pandemiei de COVID-19, dar în acelaşi timp vor să dea şanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

”În același timp, ne dorim să continue activitățile economice! Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și, da, vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate apropiat de o viață normală. Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție de acest lucru”, a precizat Iohannis.

Orban: Noile decizii privind combaterea pandemiei de COVID-19 vor fi aplicate de luni

Premierul Ludovic Orban a declarat că măsurile anunţate de preşedintele Klaus Iohannis vor fi aplicate de luni.

”Măsurile prezentate de domnul preşedinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55 şi a actelor normative. Solicit ca să fie pregătite propunerile de modificare ce trebuie să treacă prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să fie adoptate de Guvern. Domnule preşedinte, putem să luăm deciziile şi aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotărârii de guvern. Într-un fel este şi bine ca să fie cunoscute mai înainte de a intra în vigoare”, a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

România a înregistrat, joi, un număr record de infectări cu noul coronavirus. 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 37.685 de teste la nivel naţional, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În ultimele 24 de ore, 121 de persoane au murit din cauza COVID-19, iar 1.014 pacienţi sunt internaţi în secţiile de Terapie Intensivă din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.