Elevii, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online: Sunt inutile. MEC devine campion naţional la plimbat hârtii

0

Consiliul Naţional al Elevilor susţine că cele două declaraţii pe propria răspundere pentru elevi şi părinţi, respectiv pentru cadrele didactice, introduse de Ministerul Educaţiei, sunt ”inutile” și cere eliminarea acestora, dar și ”monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele şcolare judeţene, a activităţii didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare o serie de recomandări privind organizarea activității didactice online în condiții de securitate, precum și ”o declarație – angajament” ce ar urma să fie semnată de profesori, elevi și părinți ”ca măsură suplimentară pentru protejarea dreptului la imagine”.

Este vorba de două declarații pe propria răspundere, una pentru elevi și părinți, a doua pentru cadrele didactice, prin care aceștia se ”obligă” să nu înregistreze și să nu distribuie lecțiile online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

”Ţara arde, Ministerul Educaţiei şi Cercetării face declaraţii! Astăzi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat două declaraţii pe proprie răspundere, pentru elevi şi părinţi, respectiv pentru cadrele didactice. Declaraţia pentru elevi şi părinţi invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5545/2020 al ministrului Educaţiei, precum şi Codul Penal”, au reacționat elevii, într-un comunicat de presă.

Mai mult, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă ”indignarea faţă de priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în timp ce din ce în ce mai unităţi de învăţământ trec în scenariul roşu, fără a avea, însă, infrastructura necesară predării online”.

”Considerăm că aceste declaraţii sunt redundante, întrucât aspectele menţionate în cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toţi actorii sistemului de învăţământ. Solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării eliminarea acestor declaraţii inutile şi monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele şcolare judeţene, a activităţii didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”, se mai arată în comunicat.

„În timp ce situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziţia către educaţia online a multor unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării devine campion naţional la plimbat hârtii. Aceste declaraţii sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menţionate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori şi părinţi. E mult mai uşor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câţi elevi care nu au acces la internet vor completa această declaraţie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor., conform comunicatului preluat de Agerpres.

Cele două declarații:

 

Citește și: Recomandări MEC privind organizarea cursurilor online în condiții de securitate. Declarația-angajament pentru profesori, elevi și părinți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.