Premierul Ludovic Orban: Școlile din București se vor închide. Orele vor fi organizate în sistem online

0

Premierul Ludovic Orban a anunțat, duminică, că toate școlile din București se vor închide, iar cursurile se vor desfășura în sistem online, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit pragul de trei la mia de locuitori. 

”În conformitate cu prevederile legale, cu hotărârea de Guvern privind starea de alertă, DSP transmite în termen de 24 de ore către Prefectură și Prefectura convoacă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență în termen de maximum 48 de ore.

Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor care sunt stabilite prin prevederile legii și prevederile hotărârii de guvern privind starea de alertă.

Principalele măsuri sunt cunoscute. În primul rând, obligativitatea portului măştii în toate spaţiile deschise, alături de spaţiile închise. Doi: suspendarea cursurilor şcolare şi organizarea cursurilor, orelor în sistem online în toate şcolile. Trei: suspendarea activităţilor în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, în spaţii închise. Acestea sunt principalele măsuri care sunt adoptate. (…) Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va trebui să le implementeze şi, evident, să şi găsească un plan de implementare”, a declarat Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte trecerea școlilor în online, premierul a arătat că Executivul va adopta o ordonanţă de urgență care va veni în sprijinul părinţilor.

„Avem o ordonanţă de urgenţă în curs de adoptare pe care am dezbătut-o în primă lectură şi pe care o vom adopta săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care lecţiile sunt online”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai arătat că ”intrarea în vigoare a măsurilor aferente depășirii pragului de 3 la mie se face după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va face constatarea depășirii pragului”.

Întrebat dacă nu trebuia ca CMBSU să ia decizia mai repede, Orban a arătat că ”acestea sunt prevederile legale.”

Totodată, întrebat de un jurnalist cine își asumă dacă luni un elev se infectează, iar școlile ar fi trebuit închise, premierul a răspuns:

”Asta spuneți dvs. că școlile ar fi trebuit închise. Toate măsurile se adoptă în baza legii și a hotărârii de guvern. Termenul de transmitere a informației de la DSP este de 24 de ore și termenul pe care îl are Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență de a adopta decizia și măsurile este de 48 de ore din momentul atingerii pragului de 3 la mie.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.