Cea mai colorată școală. Un proiect realizat de elevi și inițiat de un profesor care încurajează activitățile practice și creativitatea copiilor FOTO

0
Școala colorată din Sânmihaiu Român, județul Timiș. Sursa foto: facebook.com/Wunjo-Joy/Artdendu

În urmă cu trei ani, școala din Sânmihaiu Român, județul Timiș, devenea cea mai colorată școală. Zeci de elevi de liceu din Timișoara și de la școala din sat au pictat întreaga fațadă a clădirii, într-un proiect inițiat de profesorul Horațiu Christian Pavelescu. Atunci, profesorul și-a dorit să îi scoată pe liceeni din clasă și să îi provoace să pună în practică ceea ce au învățat la ore. A fost un exercițiu de imaginație și de creativitate, concretizat după două luni în cea mai mare pictură murală din țară. Horațiu Christian Pavelescu consideră că, în școala românească,  ”zona practică lipsește cu desăvârșire”, iar creativitatea copiilor nu este suficient stimulată, motiv pentru care și-a propus să susțină ore de artă și pictură în școlile non-vocaționale. ”Culoarea, istoria artelor, educația vizuală, plastică îi ajută pe copii să înțeleagă și să fie creativi”, spune profesorul. 

Arta poate schimba și poate aduce culoare în viața noastră. Acesta ar fi mesajul picturii murale realizate în 2017, la școala din Sânmihaiu Român, de elevii Colegiului ”Ion Mincu” din Timișoara, sub îndrumarea profesorului Horațiu Christian Pavelescu.

Profesorul era atunci în primul an de învățământ, dar mai colaborase cu elevii de la Liceul de Arte Plastice în 2011, când a derulat, în calitate de președinte al Asociaţiei Artdendum, proiectul ”Zona liberă pentru artă”. În cadrul acestuia, a fost colorată pentru prima dată fațada școlii din Sânmihaiu Român, iar experiența a fost reluată după 6 ani, de data aceasta cu elevii săi din clasa a IX-a.

Școala din Sânmihaiu Român, pictată în 2011. Foto: facebook.com/ Asociaţia Artdendum

Lucrările au început în luna mai, când profesorul a decis ieșirea din ”zona închisă a școlii, din clasă” și transpunerea în practică a celor învățate la ore. Culorile se mai estompaseră, povestește profesorul, și a urmat o muncă de 2 luni de zile, în care liceenii au venit în sat o zi pe săptămână, uneori stând chiar până la 7-8 seara, și în zilele de weekend.

Stârniți de proiectul îndrăzneț de transformare a școlii, copiii din sat s-au alăturat colegilor lor de la oraș. ”Când au văzut toată culoarea, erau atât de entuziasmați încât au spus că vor și ei să picteze. Încet-încet, împreună am cuprins întreaga școală. Am avut și ajutorul unui coleg, Rareș Moldovan, care a coordonat, alături de mine, întreaga activitate, dar și sprijiinul directorului școlii, Claudiu Crepcea. Un om entuziasmat, exuberant, care ne încărca și pe noi cu energia lui pozitivă. Ne-a sprijinit și Primăria cu finanțarea pentru realizarea picturii, costurile ridicându-se undeva la 12.000 lei”, spune Horațiu Christian Pavelescu.

Foto: facebook.com/Wunjo-Joy/Artdendum

În total, copiii au pictat aproape 1.400 de metri pătrați, realizând cea mai mare pictură murală din țară, folosind pensula, trafaletul și vopsea valabilă de exterior. ”Au trecut trei ani de atunci, iar pictura stă în picioare și acum. Este ușor patinată, nu mai este la fel de stridentă, dar am folosit culori foarte bune și este puternică și acum, precizează profesorul.

Desenele așezate pe fațada școlii sunt inspirate din natură, redau diferite forme geometrice și formează împreună o pictură abstractă, în care copiii au dat frâu liber imaginației: 

”Le-am lăsat libertate totală copiilor, doar i-am coordonat în anumite zone. Ei au pus și diferite semne, cu Superman de exemplu. Noi le-am încurajat și le-am lăsat acolo ca o formă de exprimare.”

Școala din Sânmihaiu Român, pictată în 2017. Foto: facebook.com/ Asociaţia Artdendum

În prezent, Horațiu Christian Pavelescu este profesor la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, unde predă după ce Colegiul ”Ion Mincu” a fost desființat, iar elevii au fost aici transferați. Cei cu care a pictat școala din Sânmihaiu Român erau atunci în clasa a XI-a și au terminat liceul vara aceasta, însă profesorul este hotărât să își implice în continuare elevii în realizarea de noi picturi murale:

”Sper ca, în fiecare an, să pictăm cel puțin o școală sau o grădiniță. Anul acesta, din cauza pandemiei, lucrurile sunt puțin mai complicate, însă sper ca anul viitor să avem încă un proiect finalizat. Aș vrea să continuăm proiectul început la Sânmihaiu Român și să pictăm grădinița, dar avem în vedere și școala din satul Utvin.”

Până atunci, profesorul și elevii săi mai au o lucrare murală realizată împreună, chiar la Liceul de Arte Plastice. Un perete întreg al clădirii a fost pictat anul trecut (elevii doar în partea de jos) în cadrul proiectului ”Memoriile Cetății”, la care Horațiu Christian Pavelescu a participat și a fost declarat unul dintre artiștii câștigători.

A fost colorată cu acea ocazie și intrarea în școală, în colaborare cu mai mulți profesori din liceu. ”Colegii Mariana Popescu, Veronica Adorian, Nicoleta Spătar, Eugenia Banciu și Darius Seroni au dat curs invitației si am pictat intrarea în școală, clădirea personalului de la pază. Am început și un mozaic pe zidul școlii și sper să-l terminăm până anul viitor”, spune  Horațiu Christian Pavelescu.

Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Sursa foto: facebook.com/ Horatiu Christian

Școala trebuie să îi învețe pe copii să fie creativi

Pe viitor, Horațiu Christian Pavelescu și-a propus să ducă orele de artă și pictură în școlile non-vocaționale din Timișoara, după ce anul trecut a predat o jumătate de normă la o școală gimnazială din oraș și a constatat cât de mult le place copiilor și cum aceste ore le dezvoltă creativitatea.

”Vreau să aplicăm un proiect pilot în școlile non-vocaționale și să introducem ore de artă, de pictură, de desen, pentru că se simte cumva lipsa creativității în școală. Este un proiect pe care eu și colegii mei de la Arte îl vom dezvolta pe o finanțare europeană și vrem să arătăm că prin creativitate, prin bune practici se pot schimba mentalitățile în această țară.

Este regretabil că, la clasa a VIII-a, se face 0.5 ore de artă pe săptămână, adică o oră la două săptămâni. Este extrem de puțin. Copiii vin la școală obosiți, programele sunt foarte încărcate și lipsește cu desăvârșire zona practică. Copiii au nevoie să-și consume energia, au nevoie de manualitate să învețe lucruri noi, iar culoarea, istoria artelor, educația vizuală, plastică îi ajută să înțeleagă și să fie creativi. În Olanda, în orice școală se face istoria artelor, de exemplu. Școala românească face campioni la Matematică, la Fizică, dar avem nevoie și de oameni creativi”, conchide profesorul Horațiu Christian Pavelescu (foto), aflat în al cincilea an la catedră.

Școala din Sânmihaiu Român, în imagini:

Liceul de Arte Plastice din Timișoara – pictură murală, 2019:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.