Raluca Turcan nu crede că se va ajunge la o trecere a tuturor școlilor în scenariul roşu: „Ar fi anapoda în localităţi în care nu ai niciun caz”

0

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marţi seară, că nu crede că se va ajunge la trecerea tuturor şcolilor în scenariul roşu, cu predare exclusiv online, arătând că autorităţile locale iau deciziile care se impun, în funcţie de numărul cazurilor de coronavirus, relatează Agerpres.

„Eu nu cred că ne apropiem la nivel naţional cu o închidere a şcolilor şi o includere a tuturor şcolilor în scenariul roşu şi predarea online. Şi nu este de dorit. Toate studiile arată că învăţământul cu prezenţă fizică dă rezultate mai bune. De aceea am lăsat la latitudinea autorităţilor locale. Şi acolo, şcolile, inspectoratele, DSP-urile, cu comitetele judeţene de situaţii de urgenţă decid dacă există pericol în comunitate, în proximitatea şcolii, dacă există şi o creştere a numărului de cazuri.

Ar fi anapoda, oarecum, în localităţi în care nu ai niciun caz să introduci şcolile în scenariul roşu doar pentru că în alte localităţi ai o creştere a numărului de infectări. Deci, decizia noastră la nivel naţional este ca şcoala să se desfăşoare în principiu cu prezenţă faţă în faţă, dacă sunt respectate cele două criterii: criteriul epidemiologic şi criteriul intern al şcolii de protecţie sanitară pentru copii şi profesori”, a spus Raluca Turcan la B1 TV, fiind întrebată dacă s-ar putea ajunge la trecerea tuturor şcolilor în scenariul roşu.

Referitor la dotarea unităţilor de învăţământ cu tot ce este necesar în această perioadă de pandemie, viceprim-ministrul a menţionat că guvernul a alocat 175 milioane de euro pentru achiziţii, şcolile şi administraţiile locale fiind necesar să colaboreze şi să le asigure elevilor şi dascălilor cele necesare.

„Prin măsurile asigurate de guvern, şcolile au tot ce le trebuie din perspectiva sănătăţii elevilor şi profesorilor, pe parcursul lunii octombrie, inclusiv noiembrie. De aceea, noi am permis şi am cerut tuturor şcolilor, cu acei bani pe care i-am pus la dispoziţie, să achiziţioneze în continuare şi să facă stocuri de măşti, dezinfectanţi, containere sanitare, inclusiv tablete, dispozitive de predare pentru învăţământul online (…).

Am văzut că achiziţiile centralizate pe cantităţi foarte mari iau timp şi atunci soluţia alternativă a fost: bine, guvernul se ocupă, am dat măşti pentru categoriile defavorizate, am pus la dispoziţie stocuri pentru pornirea anului şcolar, însă voi pentru ceea ce urmează în perioada următoare, pe parcursul anului şcolar, aveţi bani la dispoziţie şi cumpăraţi tot ceea ce vă trebuie. Trebuie doar determinarea şcolilor şi inspectoratelor şcolare să folosească aceşti bani. (…)

Sunt 175 milioane de euro pe care i-am pus la dispoziţie, 100 milioane de euro pentru tablete şi echipamente de predare, 50 milioane de euro pentru măşti şi dezinfectanţi şi 25 milioane de euro, să cumpere containere sanitare în localităţile unde şcoala nu este conectată la reţeaua de apă şi canalizare”, a declarat Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.