Masca de protecţie devine obligatorie pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ din București – decizie CMBSU

1

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie pe o rază de o sută de metri în jurul unităţilor de învăţământ din București. Decizia aparține Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit că măsura este valabilă de luni până vineri, în intervalul orar 07:45-21:15. Potrivit hotărârii, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor marca prin semne distinctive delimitarea spațiilor din jurul școlilor și grădinițelor.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat, marţi, că în cadrul şedinţei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a fost stabilită obligativitatea purtării măştilor la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de şcoală.

S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 – şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 – şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00″, a afirmat prefectul, citat de Agerpres.

Referitor la delimitarea zonei respective, Cojanu a precizat că această obligaţie revine Primăriei Generale şi primăriei de sector.

„Cum cred de cuviinţă. Chiar şi o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri până la şcoală, este în regulă”, a spus el.

Prefectul a anunţat că o altă decizie se referă la intensificarea acţiunilor de control. „De asemenea, un alt punct se referă la intensificarea activităţilor de control în târguri, pieţe, mijloace de transport în comun şi perimetrele unităţilor şcolare. Trebuie să verificăm respectarea acestor cerinţe, fiindcă s-a constatat că în pieţe, târguri – lumea nici gând să poarte mască”, a menţionat Cojanu.

Într-un comunicat de presă, Prefectura București precizează că, potrivit deciziei Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, ”în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.”

”Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul de presă al Prefecturii București:

”Instituția Prefectului- Municipiul București anunță că, astăzi, 06.10.2020, ora 17.30, s-a desfășurat şedinţa extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Astfel, având în vedere incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, respectiv 1,86/1000 locuitori în municipiul București, Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență a adoptat următoarele măsuri:

Începând cu data de 07.10.2020, în aplicarea articolului 6 pct. 1 din anexa nr 3 la HG 782/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.

În aplicarea articolului 6 pct. 2 și pct 3 din anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiul București nu este permisă, cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienții cazați în aceste unități de cazare;

În aplicarea articolului 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă în municipiul București.

În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, se stabilește că în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aplicarea art 3, alin (2) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.

Totodată, s-a hotărât intensificarea activitățillor de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare.

Menționăm că, angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural- artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020.
Facem precizarea că, reluarea activităților restricționate în baza hotărârii adoptate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, astăzi, 06.10.2020, se va dispune prin hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.”


Decizii similare privind obligativitatea purtării măștii în jurul unităților de învățământ au fost luate și de către comitetele pentru situaţii de urgenţă din județe precum Galați, Arad, Giurgiu sau Dâmbovița.

”Începând cu data de 7 octombrie, în toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Dâmboviţa se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 m în jurul unităţilor şcolare”, a anunțat, marți, Prefectura Dâmboviţa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.