O școală prietenoasă la Iași, cu spații vesele și colorate, create de elevi și profesori: ”Școala trebuie să fie un loc primitor, ca acasă” FOTO

0
Foto: facebook.com/ Școala Gimnazială "Ion Ghica" Iași

Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași a început să prindă culoare în primăvara acestui an, când elevii, ajutați de voluntari, au pictat laboratorul de chimie. Pe timpul verii, au urmat noi transformări. Scara elevilor a fost pictată, cancelaria reamenajată, spațiul exterior refăcut, iar curtea școlii împânzită cu jocuri colorate. Totodată, la intrarea în bibliotecă, a fost creată o sală de lectură, un mic loc cochet unde își petrec timpul atât profesorii, cât și elevii.

”Școala trebuie să fie un loc prietenos, primitor, ca acasă”, spune directorul școlii, Raluca Mariana Cozma, atunci când ne vorbește despre toate aceste schimbări, începute înainte de pandemie și continuate pe parcursul verii. Totul a fost făcut cu resurse puține, din fondurile școlii și cu implicarea elevilor și a profesorilor.

Învățătoarele sunt cele care au pictat pereții de pe scară, au colorat jocurile din curte și au creat o intrare ”specială” în școală pentru copiii de la clasa pregătitoare.

”Este școala noastră? Nu o mai recunoaștem!”, au reacționat copiii în prima zi de școală, povestește Raluca Mariana Cozma, pentru care școala este locul în care elevii vin cu drag, iar profesorii trebuie să simtă același lucru atunci când vin la serviciu.

Este și motivul pentru care lucrările de reamenajare au inclus și cancelaria, unde, explică directorul școlii, s-au făcut ”lucruri de detaliu”, dar suficiente cât să dea un alt aspect încăperii, unul mai cald și primitor.

Tot acest proiect de transformare a spațiilor din școala unde învață 620 de elevi a început în luna martie, când mai multe eleve ale școlii, ajutate de voluntari, au pictat laboratorul de chimie și spațiul din fața acestuia.

”Am vrut să aducem un pic de veselie în acele spații, să facem un loc mai atrăgător. Pe această idee, am amenajat și o sală de lectură, la intrarea în bibliotecă, cu pufuri și canapea unde stau și copilașii, atunci când își așteaptă părinții după ore sau cei care, de exemplu, nu participă la ora de religie. Noi ne-am dori să creăm mai multe astfel de spații, însă din păcate școala nu dispune de spații suficiente. Toate laboratoarele sunt acum transformate în săli de clasă.

Pe de altă parte, școala urmează să intre într-un proces de reabilitare și nu putem face schimbări majore. Ceea ce am făcut este puțin față de ceea ce ne dorim, sunt lucruri de detaliu, nu costisitoare, dar care fac diferența”, spune directorul școlii.

Chiar și așa, transformarea spațiilor va continua cu realizarea de noi picturi pe hol, dar și cu amenajarea unui mic parc în curtea școlii, proiect derulat cu sprijinul primăriei, care s-a implicat și în amenajarea spațiului verde.

”Cu puțin efort, se poate, pentru că tot ceea ce ne dorim este să le oferim copiilor spații de învățare în care ei să se simtă bine. Îi vom implica și pe ei, de multe ori îmi spun că vor acest lucru și este bine pentru că așa le dezvoltăm ideea de frumos”, conchide Raluca Mariana Cozma.

Imagini din școală

Laboratorul de chimie

Picturi pe hol

Sala de lectură

Cancelaria

Curtea școlii

Săli de clasă

Intrarea elevilor de la clasa pregătitoare

Foto: facebook.com/ Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.