Ludovic Orban: Profesorii sunt obligaţi să predea materia online. Până la sancţiuni, ei trebuie să se adapteze, să înveţe să transmită cunoştinţele şi online

0
Foto: gov.ro

Profesorii trebuie să înveţe să predea online, să se obișnuiască cu acest mod de predare pentru că este clar că, până când se va termina pandemia, învăţământul se va desfăşura în una dintre cele trei situaţii – cu copiii în clasă, o parte acasă – o parte în clasă şi în sistem online, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

„Trebuie să înveţe să predea online. Noi am făcut toată vara cursuri prin Casa Corpului Didactic, prin organizaţiile de profil care sunt acreditate să efectueze astfel training-uri pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale ale cadrelor didactice şi profesorii trebuie să se obişnuiască cu acest mod de predare.

Până când se va termina pandemia, când se va descoperi vaccin, este clar că învăţământul se va desfăşura în una dintre cele trei situaţii: cu copiii în clasă, o parte acasă, o parte în clasă şi în sistem online, când o şcoală se află în scenariul roşu. Profesorii sunt obligaţi să predea materia online. Asta este obligaţia cadrului didactic de a transmite cunoştinţele copiilor fie în clasă, fie online”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Întrebat dacă profesorii ar putea fi sancţionaţi pecuniar în cazul în care nu-şi îndeplinesc îndatoririle de serviciu, Orban a răspuns: „Până la sancţiuni, ei trebuie să se adapteze, trebuie să-şi sporească competenţele digitale, să înveţe să transmită cunoştinţele şi online. Dreptul la educaţie al copiilor este un drept fundamental, iar cadrele didactice trebuie să se adapteze să transmită cunoştinţele prin mijloacele online, în situaţiile în care trebuie să facă acest lucru”.

Pe de altă parte, premierul a precizat că, în cursul acestei zile, ministrul Educaţiei va emite un ordin privind activitatea din şcolile în care se vor organiza secţii de votare. (n. red. – ordinul a fost aprobat).

Citește și: MEC: În perioada 25-29 septembrie, cursurile se vor desfășura exclusiv online în unitățile de învățământ unde sunt organizate secții de votare

„În şcolile în care se organizează secţii de votare trebuie făcute toate procedurile sanitare înainte şi după ziua votului, probabil două zile după vot, în care va fi organizat învăţământul online. Astăzi (miercuri-n.r.) va fi emis ordinul ministrului Educaţiei în acest scop. Din ceea ce ştiu eu, înainte de alegeri, era vorba doar de ziua de vineri când se vor face cursuri online, dar nu aş vrea să vă dau eu această informaţie, Ministrul Educaţiei va emite azi ordinul”, a afirmat Orban.

Întrebat cine plăteşte concediul acelor părinţi care în zilele când nu se face şcoală rămân cu copiii acasă, premierul a răspuns: „Avem o ordonanţă de urgenţă, care a stabilit modalităţile în care se efectuează plata către unii părinţi şi situaţiile în care se efectuează această plată. Ministerul Muncii este cel care implementează această reglementare şi va asigura plăţile necesare în conformitate cu prevederile acestei ordonanţe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.