Schimbări de scenarii înainte de prima zi de școală. 263 de unități de învățământ, dintre care 29 din Capitală, vor începe cursurile online

0

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat, duminică, o nouă situație a scenariilor în care vor funcționa școlile de luni, ultimele date arătând o creștere a numărului unităților de învățământ unde elevii vor învăța exclusiv online. Potrivit ministrului, la nivel național, sunt 263 de unități de învățământ care vor funcționa în scenariul roșu, dintre care 29 sunt în București. Vineri, numărul școlilor și grădinițelor aflate în scenariul galben era de 238.

Monica Anisie a anunțat că, potrivit ultimelor date, la nivel național, 12.423 de unități de învățământ vor începe noul an școlar în scenariul verde, 4.915 unități de învățământ vor funcționa în scenariul galben, iar 263 în scenariul roșu. Ministrul a mai spus că în 11 judeţe nicio unitate de învăţământ nu se află în scenariul roşu.

”Suntem într-un proces dinamic, tocmai de aceea la București s-a realizat de urgență întrunirea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru a identifica acolo unde este cazul anumite situații și a lua o nouă decizie în sensul în care consiliul de administrație al unității de învățământ a făcut o nouă propunere. Această nouă propunere vine din cauza situației epidemiologice în anumite unități de învățământ”, a explicat ministrul Educației.

Conform ministrului, în București, nicio unitate de învățământ nu se încadrează în scenariul verde, 607 unități vor desfășura cursurile în scenariul galben și 29 de unități de învățământ sunt în scenariul roșu. Monica Anisie a precizat însă că aceste date au fost comunicate înainte de întrunirea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, iar situația s-ar putea modifica.

Datele comunicate vineri de Ministerul Educației arătau că 12.610 de unităţi de învăţământ din întreaga țară vor începe anul şcolar 2020 – 2021 în scenariul 1, 4.892 în scenariul 2, 238 în scenariul 3, iar 7 unităţi în scenarii mixte (2 şi 3).

De asemenea, Inspectoratul Școlar al Municipiului București informa că 595 unități de învățământ de stat şi particular din Capitală vor începe cursurile în scenariul 2, alte 17 unități de învățământ de stat şi particular vor funcționa în scenariul 3 (online), iar 7 unităţi de învăţământ, aflate în curs de reabilitate sau care au cazuri medicale la clasă, îşi vor desfăşura activitatea în scenarii mixte (2 şi 3).

În ceea ce privește profesorii, Monica Anisie a informat că 147 de cadre didactice au depus, începând cu data de 1 septembrie, dosarele de pensionare. ”Trebuie să precizez faptul că, la momentul acesta, în conformitate cu ceea ce a transmis fiecare inspectorat şcolar, există 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre didactice aflate în carantină care doresc să îşi desfăşoare activitatea în sistem online şi 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical”, a mai spus ministrul Educației.

Monica Anisie a avut duminică, de la ora 16.00, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali din ţară, după ce, în cursul dimineții, a participat la o ședință la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În urma întâlnirii de la ISMB, Monica Anisie anunța că, în cadrul Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, se va lua decizia schimbării scenariilor aplicate în două unități de învățământ din Capitală, acestea urmând să treacă la scenariul roșu (cursuri exclusiv online), având în vedere că au fost depistate cazuri de coronavirus.

Sunt două unităţi de învăţământ. Este vorba de Şcoala Centrală şi Grădiniţa ‘Zâna Florilor’. (…) Au solicitat prin decizia Consiliului de Administraţie, decizie transmisă deja la Inspectoratul Şcolar, astăzi, şi aşteptăm să se întrunească Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se da şi hotărârea pentru scenariul roşu în aceste cazuri. (…)

La acea grădiniţă (Zâna Florilor – n.r.) aşteptăm definitivarea anchetei Direcţiei de Sănătate Publică pentru că s-a anunţat abia aseară”, spunea Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.