Monica Anisie, întrebată de o învățătoare dacă a redus programa școlară așa cum a promis și, dacă nu, de ce. Răspunsul ministrului

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a spus, marți seară, la Digi24, în urma unei întrebări adresate de o învățătoare, că nu a reușit să reducă programa școlară așa cum a promis, dar ”a redus din hârtiile” pentru profesori. Monica Anisie a explicat că a încercat să reducă numărul de ore, a demarat procesul, însă nu a putut să îl finalizeze din cauza unei decizii din Parlament. ”Acum, la momentul acesta, când suntem deja la începutul anului școlar, mai avem câteva zile, acest lucru nu este posibil”, a declarat ministrul Educației, conform digi24.ro.

Ministrul Educaţiei anunța, în luna august, că numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021. Inițial, MEC propusese ca numărul de ore să fie modificat din toamnă pentru toate clasele de început de ciclu – clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

Acum, Monica Anisie spune că numărul de ore nu a putut fi redus din cauza unei legi din Parlament prin care s-a abrogat prevederea din Legea 1 a articolului 66.

”Natalia Ruja, învățătoare: În perioada stării de urgență, ne-ați promis că o să încercați să reduceți din programă. Știm cu toții că programa este încărcată, întâmpinăm multe dificultăți, este stufoasă și ați promis că o s-o mai aerisiți. Dacă ați reușit până acum sau  de ce nu ați reușit până acum?

Monica Anisie: Știți foarte bine că există un curriculum național și pentru a putea face lucrul acesta trebuie să se întrunească toate comisiile naționale și așa mai departe. Este o procedură destul de dificilă.

Am redus însă din hârtiile pe care noi le făceam de-a lungul timpului și, așa cum am promis la începutul mandatului, am redus acele comisii, unele dintre ele chiar nu erau operative, ca să spun așa și din hârtiile pe care noi, profesorii, trebuia să le realizăm până anul acesta. Eu zic că am redus timpul de lucru al profesorilor cu 80%.

Eu am avut propunerea, ca să spun așa, și de reducere a numărului de ore. Am demarat acest proces, s-au întrunit comisiile, au făcut niște propuneri și, în momentul în care să începem cu reducerea numărului de ore la clase, o lege care a fost dată în de Parlament a abrogat prevederea din Legea 1 a articolului 66. Deci, în felul acesta, dacă reduceam numărul de ore, puteam să reduc și programa școlară. Acum, la momentul acesta, când suntem deja la începutul anului școlar, mai avem câteva zile, acest lucru nu este posibil.

Ceea ce am putut să fac a fost să reduc programa pentru examenele naționale. Dar aș vrea să vă spun că pregătim la Ministerul Educației documente pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice în această perioadă. (…)

Nu neapărat să reducem din programă, ci să recomandăm profesorilor câteva dintre conținuturile care se concentrează asupra competențelor-cheie pe care trebuie să le dezvoltăm copiilor.


Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, declara, în luna august, că numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021.

”Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare.

Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”, spunea Monica Anisie.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.