Mesajul lui Klaus Iohannis pentru părinți, înainte de începerea școlii. Șeful statului admite că riscul de infectare nu poate fi redus la 0

0
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, susținută la Palatul Cotroceni, că decizia de a deschide şcolile, deşi nu este una uşoară, este ”corectă şi necesară” și i-a încurajat pe părinți să-și trimită copiii la şcoală. ”Nu putem reduce riscul de infectare la 0”, a spus șeful statului, exprimându-și convingerea, în același timp, că elevii se vor obişnui foarte repede cu purtarea măștilor: ”Copiii se obişnuiesc repede, chiar şi cu lucruri mai puţin plăcute.”

”Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite față de anii trecuți. În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente.

Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a Covid-19 în comunitatea școlară, dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor.

Nu putem reduce riscul de infectare la 0, dar în același timp este foarte important să conștientizăm că, prin respectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța întregii comunități.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul. Așadar, decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară. (…)

Vreau să evidențiez totodată eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar. Le mulțumesc de asemenea și dascălilor și conducerilor școlilor care nu de puține ori trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.

Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul cum vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie. Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită. Dar dacă vom respecta cu toții regulile, vom depăși cu bine această situație”, a spus Klaus Iohannis, în conferința de presă.

Întrebat dacă este de părere că elevii se vor descurca cu masca pe care trebuie să o poarte obligatoriu la şcoală, Klaus Iohannis a spus: „Sunt convins că se vor obişnui foarte repede. Copiii se obişnuiesc repede, chiar şi cu lucruri mai puţin plăcute”. 

Pe de altă parte, șeful statului a spus că nu va participa la niciun fel de festivitate de deschidere a anului şcolar, dar va avea un mesaj video pentru elevi şi pentru dascăli.

”După părerea mea, aceste festivităţi nu trebuie organizate în acest an. Sunt evenimente unde vine multă lume, este greu de ţinut oamenii la distanţă. (…) Nu voi participa la niciun fel de festivitate de început de an, dar voi avea un mesaj video pentru elevi şi pentru dascăli”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Daniel Funeriu: Sistemul hibrid, cea mai bună dintre soluţiile proaste pe care realitatea ne obligă să le luăm. Profesorii trebuie să îşi reinventeze propria meserie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.