Daniel Funeriu: Sistemul hibrid, cea mai bună dintre soluţiile proaste pe care realitatea ne obligă să le luăm. Profesorii trebuie să îşi reinventeze propria meserie

0

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că sistemul hibrid reprezintă „cea mai bună soluţie dintre soluţiile proaste” care pot fi luate în acest context pandemic, iar profesorii trebuie să îşi „reinventeze” propria meserie şi să o adapteze noilor condiţii.

„Cea mai bună dintre soluţiile proaste pe care realitatea ne obligă să le luăm”, a descris fostul ministru al Educaţiei aplicarea sistemului hibrid în învăţământul românesc, într-o declarație acordată Agerpres.

Potrivit acestuia, condiţiile de redeschidere a anului şcolar sunt soluţii „raţionale” pentru a înfrunta o criză „pentru care nimeni nu a fost pregătit”.

„Sunt soluţii raţionale pentru a înfrunta o criză pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nici în România, nici în alte ţări. Marea problemă nu e a măsurilor, care sunt ok pe hârtie, ci a modului în care ele vor fi respectate în sala de clasă, pe coridoare şi în pauze. Vor trece cu bine peste această situaţie cei care vor fi mai disciplinaţi.

Sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui că în faţa bolii fie te fereşti, fie eşti prost. Chiar dacă preşedintele şi-a cerut scuze, eu, care nu mai am vreo funcţie publică, pot să o spun. Mai e aspectul legat de descentralizare şi vedem acum un paradox: cei care urlau că vor descentralizare când era de decis cum să folosească banii veniţi de la Guvern acum urlă de nemulţumire că trebuie să îşi asume decizii. Apare clar acum politicianismul ieftin, pe care sper să îl văd sancţionat la vot”, a declarat Daniel Funeriu.

Referitor la profesori, fostul ministru consideră că aceştia trebuie să îşi „reinventeze” propria meserie şi să o adapteze noilor condiţii, aceştia fiind „poate mai expuşi decât copiii”.

„În ceea ce priveşte profesorii, teoretic e destul de simplu: trebuie să îşi reinventeze propria meserie şi să o adapteze noilor condiţii. În practică e mai greu. Să ne gândim la profesori: şi ei sunt expuşi, poate mai expuşi decât copiii. De aceea e nevoie şi în viaţa lor de mai multă disciplină decât în viaţa altor categorii profesionale.

Un profesor, prin atitudinea sa, poate să influenţeze mii de copii. Iar aici e nevoie de o incredibilă forţă de caracter din partea profesorilor. Ministerul are un rol extrem de important aici, pentru că prin modul în care comunică şi ia decizii poate să motiveze profesorii, care, să nu uităm, sunt şi ei oameni, nu roboţi. Şi lor le e teamă, şi ei au probleme acasă, nu e întotdeauna uşor să lase la uşa clasei problemele personale şi să devină acel superman de la care elevii şi părinţii aşteaptă tot”, a spus Funeriu.

În opinia sa, un rol important îl au părinţii, iar sistemul de educaţie trebuie să îi ia pe aceştia mai mult în considerare.

Un rol foarte important îl au şi părinţii, nu trebuie neglijată educaţia părinţilor, sistemul de educaţie trebuie să ia în considerare mai mult părinţii. Degeaba le spunem copiiilor la şcoală să se ferească dacă acasă părinţii le spun altceva. Degeaba explicăm copiilor despre sutele de milioane de oameni salvaţi de vaccinuri, dacă acasă aud poveşti aberante despre vaccinuri. Să nu uităm încă un lucru: copiii de azi sunt părinţii de mâine. De aceea e foarte important să vorbim copiilor despre ştiinţă, despre adevărurile ştiinţei, despre faptul că ştiinţa şi medicina vindecă, nu vracii sau nu ştiu ce influencer„, a conchis Daniel Funeriu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here