Monica Anisie: Am recomandat ca profesorii să fie ajutați la pregătirea lecțiilor online de bibliotecari, informaticieni sau laboranţi

0

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, marţi seara, că a recomandat ca profesorii să fie ajutaţi de către bibliotecarii școlilor, informaticieni sau laboranţi, pentru a putea derula lecţiile de la clasă şi în sistem online, transmite Agerpres.

Monica Anisie a explicat, la Digi 24, cum se vor desfășura orele, spunând că în fiecare clasă va exista un laptop sau o cameră. ”Acolo va rămâne instalat (laptopul- n.red.). El este pregătit la începutul orelor și doar vine profesorul în sala de curs, aceasta este recomandarea pe care noi am dat-o.

Trebuie să spun că în toată această perioadă şi cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educaţiei, dar şi cât am discutat cu directori şi cu inspectorii şcolari, am recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă, ajutat şi de personalul unităţii de învăţământ.

Avem în unele unităţi de învăţământ, fie bibliotecar, fie profesor documentarist, informaticieni, avem laboranţi care, în această perioadă, pot ajuta. Există în majoritatea şcolilor şi biblioteca şcolară şi postul de bibliotecar. Cum, în această perioadă, ştim foarte bine, că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane (…) nu vor mai putea să meargă la bibliotecă. Deci, în felul acesta, colegii noştri ar putea să îi ajute pe profesori”, a precizat ministrul Educației.

Întrebată dacă elevii îl pot ajuta pe profesor să facă pregătirile, dar și câți pot butona laptopul, Monica Anisie a răspuns: ”Aici este o întrebare la care, sincer, nu știu cum să vă răspund. Ar trebui să nu fie decât o singură persoană, dacă ne uităm în prevederile ordinului comun. Atâta timp cât sunt profesori care se schimbă la fiecare oră, există posibilitatea să lucreze la laptopul respectiv mai multe  persoane.

Dar trebuie neapărat să fie dezinfectat după ce este folosit. Laptopul, dar și mâinile. Și este bine să știe copiii că de fiecare dată când ating o altă suprafață decât suprafața băncii în care stau să se dezinfecteze. Și să țină cât mai departe distanța de colegi, de profesori… Știu că este dificil, mai ales la copiii mici care își doresc o îmbrățișare, care vin către cadrele didactice.”

În ceea ce îi privește pe elevii care stau acasă și urmăresc lecțiile din clasă, ministrul Educației a arătat că aceștia au posibilitatea să intervină, nu vor fi doar spectatori: ”Pot fi și întrebați, pot fi și evaluați pentru că și ei participă la activitatea didactică din ziua respectivă.”

Monica Anisie a făcut referire și la susținerea tezelor semestriale, spunând că a primit propuneri din partea unor profesori ca acestea să nu mai fie susținute în sistem clasic sau să nu mai fie date deloc.

”Am păstrat aceste evaluări semestriale pentru că și părinții și reprezentanții elevilor au spus că este bine să le păstrăm. Le vor da în conformitate cu o programare pe care școala trebuie să o facă”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul a mai recomandat ca festivităţile de începerea anului şcolar să fie evitate în această perioadă, dar dacă se vor organiza, totuşi, mai ales pentru elevii din primii ani care nu au mai fost în acea şcoală, să se facă în spaţii deschise şi în aşa fel încât să se păstreze distanţa fizică.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.