Directorul unui colegiu din București: ”Poate ar fi bine să începem școala cu două săptămâni de variantă online”

0

La Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Capitală, cursurile ar urma să se desfășoare în sistem hibrid, jumătate dintre elevi să învețe la școală, jumătate acasă, prin rotație, timp de o săptămână. Acesta este scenariul ales de școală, iar directorul colegiului, Dana Bobocea, spune că, într-o astfel de variantă, profesorul va face activitate simultan și cu cei din clasă și cu cei de acasă. 

”Noi am mers pe ideea de a nu reduce perioada activității didactice, de a nu reduce ora de curs pentru că am gândit că impietează asupra calității actului didactic. Rămâne doar să reducem cu maximum 5 minute ora de curs de la 50 de minute la 45 de minute pentru a asigura acea pauză de o oră între schimburi pentru dezinfecția și curățenia spațiilor utilizate de cei de dimineață”, a explicat Dana Bobocea, la Digi 24.

Directorul Colegiului a arătat că în cazul în care s-ar fi mers pe scenariul verde, ”probabil ar fi trebuit să dublăm normele didactice”.

”Este greu, este dificil să stai șase ore în fața unui laptop, fie că ești elev, fie că ești profesor, este greu să stai șase ore cu mască și să predai, în egală măsură și pentru un copil este dificil să stea atâtea ore cu masca pe față, dar ideea este că școala trebuie să meargă mai departe”, a adăugat directorul Colegiului.

Întrebată care este temerea sa cea mai mare, Dana Bobocea a spus că aceasta ar fi apariția unui focar de infecție fie în rândul elevilor, fie în rândul profesorilor, caz în care se va trece la cursuri 100% online.

Chiar dacă elevii își doresc foarte mult să se reîntoarcă la școală și noi, cadrele didactice, ne dorim să ne întoarcem la școală, cred că epidemiologii ar trebui să verifice dacă nu cumva numărul mare de îmbolnăviri în ultima vreme apărut se datorează vacanțelor. Și poate ar fi bine să începem școala cu două săptămâni de variantă online, acele două săptămâni în care să se definitiveze dacă există sau nu infectare cu virus și abia după aceea să ne reîntoarcem la școală fizic, fie pe scenariul hibrid, fie pe scenariul verde. (…)

În măsura în care numărul de îmbolnăviri va scădea, nu cred că directorul de școală este cel care decide, ci oamenii care sunt de meserie, oamenii care știu, au toate statisticile la îndemână, ei ne pot ghida și pot spune nu e momentul să începeți școala acum, găsiți o altă soluție sau este momentul să începeți scenariul hibrid sau este momentul să începeți scenariul verde.

Noi putem să luăm măsuri în sensul în care suntem îndrumari, nu suntem oameni specialiști, suntem profesori de diferite specialități, nu suntem epidemiologi, nu suntem doctori, așteptăm din partea dumnealor și le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au făcut eforturi uriașe de a ține lucrurile sub control, așteptăm din partea dumnealor un ghidaj din punct de vedere medical. Cum este mai bine, care ar fi soluția optimă pentru sănătatea noastră, a tuturor”, a mai spus directorul colegiului din Capitală la Digi 24.

La rândul său, Cristian Stănilă, directorul Școlii Gimnaziale ”Iorgu Iordan” din Tecuci, a apreciat că ar fi fost bine ca școala să se desfășoare online până la 1 octombrie.

Era oportun ca școala să înceapă la 1 octombrie fizic, pe scenariul verde, și până după alegerile locale, începând cu 14 septembrie, să mergem pe scenariul exclusiv online, dar această decizie să fie luată la nivel național, la nivel de minister”, a spus Cristian Stănilă.

Și școala din Tecuci a adoptat scenariul galben de învățare. ”Nu putem să mergem pe scenariul verde, cu toți elevii la școală, pentru că avem 30 de clase – învățământ primar și gimnazial, iar fiecare clasă are între 28 și 30 de elevi, foarte mulți elevi, și nu putem asigura acea distanțare fizică de un metru între elevi. În aces caz, am ales în urma consultării cu cadrele didactice și cu părinții, scenariul galben”, a precizat directorul școlii.

Citește și: Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Luni, DSP-urile anunță rata incidenței cumulate care va defini scenariul pentru fiecare școală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.