Asociațiile de elevi solicită sesizarea CCR în privința hotărârii Guvernului de a descentraliza decizia de începere școlii

0

Mai multe asociaţii ale elevilor cer preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) referitor la hotărârea Guvernului de a descentraliza decizia de începere a şcolii, aceasta fiind considerată neconstituţională, potrivit unui comunicat transmis luni Agerpres de către Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) cer Preşedinţilor Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, urmare a deciziei Guvernului de a reglementa prin acte administrative în domeniul sănătăţii publice şi a descentraliza decizia de începere a şcolii”, se afirmă în comunicatul de presă transmis, luni, de AEC.

Conform sursei citate, reprezentanţii elevilor spun că domeniul sănătăţii publice, cât şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale pentru cauză de sănătate publică fac obiectul de reglementare prin lege adoptată de Parlament, nu prin acte administrative ale Guvernului.

Guvernul şi-a atribuit competenţa de reglementare într-un domeniu care revine Parlamentului, subjugând rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării. Măsura privind descentralizarea deciziei cu privire la asigurarea normelor de igienă în anul şcolar 2020-2021 nu se află în conformitate cu Constituţia României şi relevă lipsa de asumare din partea Guvernului şi din partea Parlamentului pentru faptul că a trecut cu vederea acest lucru”, au subliniat reprezentanţii elevilor.

Potrivit acestora, descentralizarea deciziei privind începerea şcolilor şi universităţilor este neconstituţională, întrucât Constituţia României „spune clar în diverse articole că domeniul sănătăţii publice este prerogativa statului”.

„Un prim exemplu este articolul 34, alineatul (2) care spune că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Astfel, prin ‘stat’ se înţelege clar că articolul în cauză vorbeşte despre Guvern şi Parlament. Se menţionează în alineatul imediat următor că cel din urmă (Parlamentul) legiferează în domeniul sănătăţii şi igienei publice (…). Tot Parlamentul, prin articolul, 53 alineatul (1) are atribuţia de a restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi în favoarea sănătăţii publice”, se spune în comunicat.

Asociaţiile elevilor susţin că sănătatea publică nu este o decizie a autorităţilor publice locale, sau a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.

„Prin decizia luată, Guvernul şi-a delegat atribuţiile constituţionale către autorităţi locale şi instituţii care nu au, prin lege, o astfel de putere de decizie. Aşadar, Guvernul nu-şi mai exercită atribuţiile, iar astfel, decizia de descentralizare este fără doar şi poate una neconstituţională. Deci, (…), dacă decizia nu este revizuită în timp util, se menţine acest conflict juridic de natură constituţională. În acest sens, solicităm sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, anume, Marcel Ciolacu, Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc”, au mai menţionat reprezentanţii elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.