Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Luni, DSP-urile anunță rata incidenței cumulate care va defini scenariul pentru fiecare școală

0

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat duminică seară, la Digi24, că Direcțiile de Sănătate Publică vor anunța, luni, rata incidenței cumulate din fiecare localitate, în funcție de care se va decide scenariul în care va funcționa fiecare școală. Secretarul de stat a arătat că, în București, rata este ”în jur de 1”, însă nu a dorit să precizeze dacă acest lucru înseamnă începerea cursurilor în scenariul galben.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, Direcţiile de Sănătate Publică au termen până luni, 7 septembrie, pentru a prezenta evaluările epidemiologice pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, evaluări în baza cărora conducerile şcolilor urmează să decidă scenariul pentru începerea anului şcolar.

”La București, au avut loc mai multe discuții între reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, directorii de școli și inspectorii din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. (…) Așa cum știm, mâine, Direcțiile de Sănătate Publică, la nivel național, trebuie să anunțe rata incidenței cumulate care va defini practic scenariul pentru fiecare localitate, pentru fiecare școală, o vor comunica Inspectoratelor Școlare. Din câte știu, la nivelul municipiului București, o să fie în jur de 1”, a spus, duminică, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă scenariul galben, Andrei Baciu a răspuns: ”Va fi comunicat mâine aceste lucru de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.”

Conform ordinului MS-MEC, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii (verde, galben sau roșu) este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). Astfel:

    1. Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ.
    2. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/ 1.000 locuitori se va aplica scenariul 2 pentru toate unitățile de învățământ din localitate.
    3. La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP județene și a municipiului București va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ (scenariul 3), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitatea respectivă vor funcționa în scenariul 2.
  • Scenariul 1 (verde): Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 2 (galben): Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 3 (roșu): Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Procedura pentru alegerea scenariului de începere a școlilor este următoarea:

  • Direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București (DSP) informează până la data de 7 septembrie inspectoratul școlar județean/al municipiului București (ISJ/ISMB), comitetul județean/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
  • Inspectoratul școlar județean/al municipiului București transmite unităților școlare informarea DSP/DSPMB referitoare la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, pentru stabilirea scenariului de funcționare.
  • Comitetul județean/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.