Întrebarea elevilor, după declarațiile premierului: ”Școala online până la 1 octombrie, dar cu ce dispozitive?”

0

Asociațiile de elevi nu sunt de acord ca școala să înceapă online pe 14 septembrie, iar elevii să vină fizic la cursuri de la 1 octombrie, în condițiile în care ”900.000 de elevi nu dispun de un dispozitiv conectat la internet”. Elevii consideră că o astfel de măsură arată că ”autoritățile au realizat că școlile nu sunt pregătite și încearcă să tragă de timp” și califică drept ”inacceptabil” ca decizii atât de importante să fie comunicate cu doar 10 zile înaintea reluării cursurilor.

Asociația Elevilor Constanța (AEC), Asociația Elevilor București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) transmit, într-un comunicat de presă, că ”nu admit ca elevii să înceapă școala pe 1 octombrie”.

”Această decizie este una iresponsabilă, întrucât autoritățile nu au asigurat cele necesare pentru niciunul dintre cele trei scenarii”, spun elevii, după ce premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că elevii ar putea începe anul școlar în format online, urmând ca la 1 octombrie să se întoarcă și fizic la școală.

”Această propunere ar veni la sfatul medicilor, care spun că majoritatea covârșitoare se întoarce din concediu chiar în acea perioadă (atât copii, cât și profesori), iar astfel riscul de infectare ar fi mai mare. Asociațiile de elevi nu împărtășesc această opinie, opunându-se vehement din cauza ineficienței de care ar da dovadă această metodă”, se arată în comunicat.

Asociațiile de elevi reamintesc că au depus o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pe numele Monicăi Anisie, Ralucăi Turcan și Ludovic Orban, unul dintre lucrurile pe care reprezentanții elevilor l-au folosit argument fiind nerespectarea legii 109/2020.

”Menționăm faptul că autoritățile nu au pus în aplicare legea, astfel încât elevii și cadrele didactice să beneficieze de un dispozitiv conectat la internet pentru a face posibil procesul de învățare-predare-evaluare la distanță, administrarea defectuoasă rezultând la restricționarea accesului la educație.

De ce este măsura una negativă asupra educației? Pentru că aceasta va afecta peste 900.000 de elevi care nu dispun de un dispozitiv conectat la internet, concret ducând la nerespectarea dreptului constituțional la educație.

Reprezentanții elevilor afirmă că este inacceptabil ca deciziile atât de importante să fie comunicate cu doar 10 zile înaintea reluării cursurilor, după o perioadă lipsită de asumare din partea Guvernului. Toate deciziile luate de decidenți până în momentului de față au fost anunțate cu prea puțin timp înainte, astfel încât să fie bine gândită implementarea acestora.

Solicităm Premierului României, Ludovic Orban, să revină asupra scenariilor anterior prezentate și să nu modifice deciziile legate de începerea anului școlar peste noapte, decizii ce visează restrângerea accesului la educație pentru elevii din mediile defavorizate, se precizează în comunicat.

Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC: “Știți ce ne arată această măsură? Faptul că autoritățile au realizat că școlile nu sunt pregătite și încearcă să tragă de timp, cum altfel decât prin școala online? Problema e că nici pentru acest scenariu nu s-au pregătit deloc. Declarațiile de astăzi ne demonstrează pentru a nu știu câta oară dezinteresul autorităților și că acțiunea noastră de săptămâna trecută prin care am depus plângere penală a fost una întemeiată. Nu ne putem permite să ratăm încă un an școlar, autoritățille au avut suficient timp să se pregătească.”

Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI: “Decizia de a amâna anul școlar din motivul specificat de domnul Orban este una iresponsabilă și nejustificată. Cum doresc autoritățile ca elevii să facă școală on-line până pe 1 octombrie când încă nu a fost derulată achiziția de tablete? Consider că tot ceea ce încearcă executivul este să ascundă mizeria sub preș, având în vedere că nu s-au ocupat în timp util de achiziția de măști. Învățaământul în aceste momente are nevoie de decizii ferme și asumate, nicidecum decizii politice care influențează negativ începutul de an școlar.”

Paula-Livia Buda, președinta AEM: ”Mai bine de 900.000 de elevi aflați în medii dezavantajate privați de dreptul la educație în mediul online, refuzul de a mai acorda măști elevilor pe care în același timp îi obligați să fie prezenți la orele cu predare fizică, iar acum dorința de a amâna începerea cursurilor pe data de 1 octombrie? Vă reamintim că tot voi ați decis ca unitățile de învățământ să își deschidă porțile în data de 14 septembrie și că măsurile igienico-sanitare vor fi puse în practică. Dați dovadă de responsabilitate și asumați-vă faptul că deciziile luate în privința educației anul acesta sunt josnice.”

Alexia Coman, vicepreședinte AVE: ”Educația nu este un joc și în consecință nu se poate interveni cu câte o propunere de fiecare dată când autorităților le surâd noi idei. Decizia de a începe școala fizic pe 1 octombrie este ineficientă și absolut ilogică. În cele două săptămâni de presupuse cursuri online (14 septembrie – 1 octombrie) cei 900.000 de elevi defavorizați nu vor avea acces la educație. Iar după terminarea acestora, cine ne garantează nouă că participarea la cursuri este una mai sigură din moment ce s-au eliminat triajele iar autoritățile nu pun la dispoziție materiale igienico-sanitare? Înainte de a se lua orice decizie pentru începerea școlii, susținem cu vehemență ca statul să asigure elevilor materialele necesare oricăruia dintre scenarii! Cât despre educație, este pe departe de a fi gratuită.”

Citește și: Scenariu discutat în Guvern: Școala ar putea începe fizic la 1 octombrie. Premierul spune că nu s-a luat o decizie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.