Klaus Iohannis: Deocamdată experții spun că se poate începe anul școlar și eu sunt de părere că în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că, în opinia sa, şcoala trebuie să înceapă la data de 14 septembrie, iar în cazul unei creşteri a infectărilor cu SARS-CoV-2 „s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învăţământul online sau Săptămâna Altfel”.

”Este evident că foarte multă lume își pune întrebarea ce facem, deocamdată experții, epidemiologii spun că se poate începe anul școlar și eu sunt de părere că în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane care au fost detectate cu acest virus sau dacă crește neașteptat numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, sigur că s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învățământul online sau Săptămâna Altfel, care există ca și structură în anul școlar. Dar eu sper să nu fie cazul să ajungem acolo”, a declarat șeful statului, întrebat dacă ar trebui să se renunțe la măsurile de relaxare adoptate recent, inclusiv redeschiderea școlilor, în cazul în care va continua creșterea numărului cazurilor de persoane infectate.

Întrebat totodată ce părere are despre faptul că părinții vor afla doar cu patru zile înainte cum se va desfășura anul școlar și trebuie să organizeze în acest timp scurt, Klaus Iohannis a spus:

”Din păcate, boala nu este previzibilă și evoluția vedem că este imposibil de prezis. Noi am sperat, dacă ne amintim cu toții, acum poate două luni de zile, să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar, din păcate, lucrurile au luat cu totul și cu totul altă turnură, și din vina unor politicieni, și iată că ne confruntăm cu o medie de peste 1.000 de cazuri zilnic. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, asta este evoluția epidemiei. Trebuie să fim realiști, trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm măsurile atunci când avem toate datele și aceste date, și căile de urmat, sigur că ne sunt indicate în primul rând de experți.”

Preşedintele a mai spus că, după alegerile locale ce vor avea loc pe 27 septembrie, trebuie făcută „o dezinfecţie profundă” în şcolile în care vor fi organizate secţii de votare.

”Sunt perfect de acord să se găsească soluțiile cele mai bune pentru a face o dezinfecție profundă după ziua alegerilor. Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secțiilor de votare nu se poate face peste noapte. Deci, cel puțin o zi sau două înainte de vot, școala va trebui să fie liberă pentru instalarea secțiilor de votare. Iar după ziua votului, este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă. Și aceste lucruri trebuie rezolvate, după părerea mea, foarte urgent de Guvern și de responsabilii din Guvern și din autorități”, a precizat șeful statului.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.