Ministrul Sănătății: Pe 10 septembrie, școlile vor transmite scenariul în care vor începe anul școlar. În scenariul 1, primordială este distanțarea

0

Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor transmite pe 10 septembrie scenariul la care s-au hotărât pentru a începe anul şcolar, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o conferință de presă în care a prezentat, alături de ministrul Educației, Monica Anisie, regulile și măsurile pentru începerea noului an școlar. Nelu Tătaru a arătat că, în scenariul verde, în care toți elevii vor fi prezenți fizic la școală, ”primordială este distanțarea” de 1 metru. Potrivit ministrului Sănătății, părinții nu vor mai da acea declarație pe proprie răspundere, iar copiii de la grădiniță, până la 5 ani, nu vor purta mască.

Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte.

Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar.

Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte”, a declarat Nelu Tătaru.

Primordială pentru a începe în cel mai dorit scenariu, scenariul 1, este distanțarea. Existența acestei distanțări de un metru sau folosirea unor separatoare este o condiție pentru aplicarea primului scenariu. La fel, condițiile în care există circuitele în școli, diferențierea orarului la clasele primare pentru a putea gestiona orele de pauză, precum și ieșirea copiilor în curtea interioară”, a adăugat ministrul.

Nelu Tătaru a mai anuțat că ”nu va mai exista acea declarație pe propie răspundere a părinților, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea responsabilitatea acelui triaj observațional”

De asemenea, copiii de la grădiniță, până la 5 ani, nu vor purta mască, a precizat ministrul Sănătății.

Principalele declarații ale ministrului Educației:

  • În această perioadă, am elaborat ghidurile metodologice pentru activitățile din instituțiile de învățământ, pe fiecare nivel – pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, vocațional, profesional și tehnic și învățământ special.
  • Au fost realizate reperele metodologice pentru începutul de an școlar, care vin în sprijinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică, realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor și ceea ce elevul a reținut în perioada în care învățământul s-a mutat în spațiul online.
  • Am elaborat toate metodologiile pentru examenele naționale, organizate în anul școlar 2020-2021
  • S-a realizat și noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și în acest nou regulament veți regăsi debirocratizarea activității didactice.
  • Au fost realizate filmări pentru proiectul ”Teleșcoala” pentru ca, în momentul în care vom deschide cursurile, să fie deja difuzate acele lecții pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a.
  • Am decis să continuăm testele de antrenament și să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale.
  • Astăzi, în prima zi a anului școlar, vom deschide un portal de informare, dedicat anului acesta școlar, portal intitulat educațiacontinuă.edu.ro. Acolo, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare privitoare la anul școlar care începe astăzi.
  • Am decis să deschid o linie de TelVerde la MEC, care va fi dedicată răspunsurilor adresate către părinți și elevi, iar pentru directorii de școli și autoritățile locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Tel Verde.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • Condițiille în care se vor desfășura acest an școlar: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară a impus un efort maxim în ultimele două luni
  • Pe 7 septembrie, INSP va face public evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ – teritorială, în funcție de care se va face deschiderea anului școlar pentru fiecare unitate școlară în parte
  • Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta comitetelor județene pentru situații de urgență, DSP-urilor și Inspectoratelor Școlare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar.
  • Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor județene pentru situații de urgență
  • Libertatea acordată unităților de învățământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor și comitetelor pentru situații de urgență, este acea descentralizare în contextul în care vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă particular acest an școlar și scenariile pe care le-am prezentat încă de acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate școlară în parte
  • Primordială pentru a începe în cel mai dorit scenariu, scenariul 1, este distanțarea. Existența acestei distanțări de un metru sau folosirea unor separatoare este o condiție pentru aplicarea primului scenariu
  • La fel, condițiile în care există circuitele în școli, diferențierea orarului la clasele primare pentru a putea gestiona orele de pauză, precum și ieșirea copiilor în curtea interioară
  • Nu va mai exista acea declarație pe propie răspundere a părinților, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea responsabilitatea acelui triaj observațional.
  • Copiii de la grădiniță, până la 5 ani, nu vor purta mască.
  • Vrem și considerăm că cele mai multe școli pot desfășura activitatea în scenariul 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea și la libertatea adaptării a celor trei scenarii la fiecare unitate școlară în parte.

Conferința are loc în contextul în care astăzi este așteptată publicarea normelor pentru începerea școlii, puse în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Premierul Ludovic Orban le-a solicitat, luni, în ședința de Guvern, miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei să definitiveze ordinul privind începerea școlii, astfel încât acesta să fie publicat marţi.

Normele prevăd modul în care se va decide scenariul în care vor începe cursurile pe 14 septembrie și stabilesc o serie de reguli, printre care asigurarea distanței de un metru între elevi și purtarea obligatorie a măștilor de către elevi, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. De asemenea, sunt stabilite condițiile în care se pot suspenda cursurile într-o clasă sau într-o școală.

Monica Anisie a anunțat, luni, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar fi trebuit să o completeze pentru prima zi de școală a fost eliminată din norme.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.